Burdur

Burdur'da "62. Pancar Alım Kampanyası" başladı

18:38 27 Eylül 2016
Burdur'da "62. Pancar Alım Kampanyası" başladı

Burdur Şeker Fabrikası'nda "62. Pancar Alım Kampanyası" törenle başladı.

Düzenlenen törende konuşan Fabrika Müdürü Nurettin Örgül, 23 Eylül 1955'te faaliyete başlayan fabrikada 62. Pancar Alım Kampanyasının başladığını, 30 Eylül'de pancar işleme ve şeker üretimine geçileceğini bildirdi.

Kampanyanın 116 gün süreceğine dikkati çeken Örgül, 6 il, 176 köyde 5 bin 20 çiftçi tarafından 89 bin 500 dekar arazide pancar ekimi yapıldığına işaret etti.

530 bin ton bedelli esas pancar teslim alınacağını belirten Örgül, "Ayrıca Afyonkarahisar Şeker Fabrikasına bağlı Sandıklı bölgesinin dört kantarından 125 bin ton pancar fabrikamıza gelecek. Bu kampanya döneminde yaklaşık 605 bin ton pancar işlenecektir. Karşılığında 73 bin ton kristal şeker, 27 bin ton melas ve 160 bin ton yaş küspe üretilecektir." dedi.

Fabrikada ürün bedeli olarak çiftçilere şimdiye kadar 22 milyon 500 bin lira ödeme yapıldığına değinen Örgül, ürünün yaklaşık yüzde 25'inin peşin olarak ödendiğini, kalan kısmın daha sonra ödeneceğini anlattı.

Örgül, bu yılki pancar fiyatlarının ekim ayı içerisinde açıklanacağını vurgulayarak, "Geçen yıl çiftçimize ton başına 178 lira ödeme yapılmıştır. Fabrikamızda bu kampanya döneminde 900 kişi istihdam edilecek. Fabrikamız bu dönem Burdur ekonomisine 260 milyon lira katma değer katacaktır." ifadesini kullandı.

Vali Şerif Yılmaz da Türkiye'nin sanayileşme süreci içerisinde şeker fabrikalarının çok önemli bir yerinin olduğunu belirterek, sanayileşmenin başlamasıyla birlikte ilk kurulan tesislerin şeker fabrikaları olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından İl Müftüsü Hıdır Bayrak dua etti ve kurban kesildi. Kampanyanın açılış kurdelesi Vali Yılmaz, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve Fabrika Müdürü Örgül ile protokol üyeleri tarafından kesildi.

Törende, fabrikaya ilk pancarı getiren üreticilere çeşitli ödüller verildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.