Burdur

TBMM FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Petek:

14:36 22 Temmuz 2017
TBMM FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Petek:

TBMM FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, "kontrollü darbe" iddialarına ilişkin, "Nereden talimat geldi, kimler yönlendirdi? Bilmiyoruz. CHP tabanını, oy veren vatandaşlarımızı tenzih ederek söylüyorum ama sayın Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve aynı ekibi bu hain darbe girişimine 'kontrollü darbe' demeye başladı. Sonradan sanırım yaptıkları hatayı anladılar, şimdi dönemeye çalışıyorlar ama viraj almak galiba zor oluyor." dedi.

Petek, Burdur'da bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, komisyonunun raporu konusunda ana muhalefet partisinin kamuoyuna yanlış bilgi sunduğunu ve bunun üzerinden olayların çarpıtıldığını savundu.

Raporun sunulmasından önce bir taslak rapor hazırladıklarını ifade eden Petek, üyelere, taslak rapora ilişkin görüşlerini, eleştirilerini, katkılarını başkanlık divanına sunabileceklerini söylediklerini anımsattı.

Rapor sürecinde CHP'nin rapora katkı sunmak yerine bir muhalefet şerhi yazdığını kaydeden Petek, "Bu da haklarıdır, yazabilirler. Muhalefet şerhinde maalesef şehitlerimizin ruhunu incitecek, gazilerimizi, şehit yakınlarımızı rahatsız edecek ve bütün milletimizi sükut-u hayale uğratacak şekilde, 15 Temmuz darbe girişimini tıpkı FETÖ gibi 'kontrollü darbe' şeklinde değerlendirdiler. Bu bizi üzdü. Hatta muhalefet şerhlerinin başlığı 'öngörülen, önlenmeyen, sonuçlarından yararlanılan kontrollü darbe' demek suretiyle tarihi bir hatanın, bir ihanetin içine girdiler." diye konuştu.

Gelen cevaplar ve bazı üyelerin katkılarını, eleştirilerini dikkate alarak rapora son şeklini verdiklerini ifade eden Petek, bu bağlamda siyasi değerlendirme bölümünde ilavelerin olduğunu söyledi.

Petek, şöyle devam etti:

"Şimdi bunlar Anayasa'ya ve TBMM iç tüzüğüne tamamen uygun olmasına rağmen bu defa 'korsan rapor 'veya 'rapora korsan ilaveler' şeklinde yine kamuoyunu yanıltacak çarpıtmalarla açıklamalar yaptılar. Bunları asla kabul etmiyoruz. Raporumuz tamamen Anayasa'ya, iç tüzüğe uygun, cumhuriyet tarihimizde böyle bir darbe girişimini araştırıp, objektif, gerçekçi delil ve belgeye dayanarak hazırlanmış tarihi bir rapordur. Komisyon olarak raporumuzun sonuna kadar arkasındayız. Şunu ifade etmek aziz milletimize karşı bir borçtur, milletimizin kalbi, siyasetin ve millet iradesinin oluştuğu TBMM'yi bombalayan bu hain FETÖ'ye hem 'karşıyım' diyeceksiniz hem de kalkıp onların söylemleriyle bu darbe girişimine 'kontrollü' diyeceksiniz. Bu tam çelişkidir, ihanettir, bunu kabul etmiyoruz ve bunu Meclisimiz adına tarihe not düşen raporumuza yer vermezsek görevimizi eksik yapmış oluruz, yapmamış oluruz. Bu nedenle bunu ifade ettik."

Petek, komisyon olarak çalışmaya başladıklarında ana muhalefet partisinin komisyondaki temsilcilerinin yaptıkları değerlendirmelerde "15 Temmuz darbe girişimine senaryo diyenler var", "Bunun kontrollü darbe olduğunu söyleyenler var, biz bunlara katılmıyoruz, kabul etmiyoruz." dediklerini anımsattı.

- "Viraj almak galiba zor oluyor"

Petek, "Aradan geçen birkaç ay sonra ne oldu?, Nereden talimat geldi, kimler yönlendirdi? Bilmiyoruz. CHP tabanını, oy veren vatandaşlarımızı tenzih ederek söylüyorum ama Sayın Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve aynı ekibi bu hain darbe girişimine kontrollü darbe demeye başladı. Sonradan sanırım yaptıkları hatayı anladılar şimdi dönemeye çalışıyorlar ama viraj almak galiba zor oluyor. Halbuki bu kolay. Aziz milletimizden özür dilerler, 'hata ettik' derler ve doğruları söylerler. Bunu yapmadıkları takdirde biz TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu olarak gerçekleri milletimizle paylaşmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Komisyon üyelerine uzaktan iftira ve çamur atarak bir yere varılamayacağını vurgulayan Petek, kendilerine iftira atanları, isnatta bulunanları hukuk diliyle iddiaları ispat etmeye davet ettiklerini kaydetti. "İddiasını ispat edemeyen müfteridir, alçaktır, şerefsizdir diyoruz." ifadelerini kullanan Petek, bugüne kadar komisyon üyelerine asılsız çamur atan ve iftirada bulunanlar için yargıya başvurduğunu söyledi.

Petek, şu değerlendirmede bulundu:

"Yargıdan bunların çamurlarını yüzlerine vuracak şekilde kararlar aldım, yargıtaydan onamalar oldu. Onun için milletimizi kimse aldatmaya kalkmasın. 15 Temmuz Fetullahçı Terör Örgütü'nün bir darbe girişimidir. Bu örgüt kökü dışarıda hain bir örgüttür. Onun söylemlerini Türkiye içerisinde paylaşan kim olursa olsun siyasetçi, adı yazar, çizer ne olursa olsun eğer FETÖ'nün propaganda çizgisinde hareket ediyorsa, yerini, duruşunu bir daha kontrol edip böyle ortaya çıkması lazım. Temennimiz 16 Temmuz günü, ayrıca 7 Ağustos'ta Yenikapı'da oluşan milli birlik ve beraberliğimizi darbecilere karşı korumalıyız. Bu birlik ve beraberliğimizi bozmamalıyız. Çünkü bu darbe başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümetimize, devletimize, milletimize karşı yapılmış bir darbedir. Öyleyse aklıselim sahibi herkesi FETÖ'nün söylemlerine karşı gerçekleri ifade etmeye davet ediyorum."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.