Burdur

Ercümen, kuruma tehdidi altındaki göller için dalış yaptı

19:35 15 Eylül 2017
Ercümen, kuruma tehdidi altındaki göller için dalış yaptı

Serbest dalış dünya rekortmeni Şahika Ercümen, kuruma tehdidi altındaki göller için "Türkiye'nin Maldivleri" olarak anılan Salda Gölü'nde keşif dalışı gerçekleştirdi.

Burdur Belediyesi tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Göl Festivali kapsamından kente gelen Ercümen, Salda Gölü plajını gezdi ve göl hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Ercümen, gazetecilere yaptığı açıklamada, kuruyan göllere dikkati çekmeyi amaçladıklarını belirterek, Salda Gölü'nde ilk kez farklı bir deneyim yaşayacağını belirtti. "Bildiğim kadarıyla tüpsüz olarak bizim gerçekleştireceğimiz şekildeki dalış ilk kez yapılacak. Salda Gölü'nde dilerim bundan sonra çok güzel antrenman imkanlarımız olur." diyen Ercümen, ileride rekor denemesi yapılabileceğini ifade etti.

Ercümen, "Çevre sorunlarından, küresel iklim değişikliklerinden etkilenen gölümüzü kurtarmak için herkesin daha duyarlı davranması için bir dalış gerçekleştireceğiz." dedi.

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ise Göl Festivali kapsamında göllerin kurumasına dikkati çekmek amacıyla Ercümen ve ekibinin sosyal sorumluluk projesine destek verdiğini söyledi.

Burdur Gölü'nün hacminin yüzde 40'ını kaybettiğini dile getiren Ercengiz, gölün bu çığlığına kulak verilmesi gerektiğine dikkati çekti. Ercengiz, "Yarın bu tehdit Salda Gölü için de var. Önümüzdeki süreç içerisinde Salda Gölü de bu sıkıntıyla karşı karşıya kalacak." dedi.

- 20 metre dalış gerçekleştirdi

Konuşmaların ardından milli sporcu Ercümen, Salda Gölü'nde yaklaşık 20 metrelik dalış gerçekleştirdi. Yüzerek plaja çıkan Ercümen, dalışın çok güzel geçtiğini ve su ısısının iyi olduğunu dile getirdi.

Salda Gölü'nün altının çok fazla gündeme gelmediğini dile getiren Ercümen, "Burası mars yüzeyini andıran bir yapıya sahipmiş. Suyunun altında da bunu görebiliyorsunuz. Aşağıda çok farklı yapılar var. Biz de bunu ilk kez bugün görme şansımız oldu. İnşallah bundan sonra dalış antrenmanlarımızı yapacağız." diye konuştu.

İlk 10 metrede görüşün çok güzel olduğunu anlatan Ercümen, yaklaşık 20 metre civarında dalış yaptığını, dibe indiklerini ve orada farklı bitki türleri ile balçıkvari çökmeler olduğunu söyledi.

Ercümen, "Burada rekor denemesi olabilir aslında ama daha büyük ekiple gelip burayı tekrar bir değerlendirmek lazım. Rekoru da denemek isteriz. Salda Gölü'nün bu değerini Türkiye'ye hatta dünya rekoruyla belki dünyaya duyurmak isteriz." ifadesini kullandı.

Ercümen, dalışın ardından plajda bulunan kil havuzuna girdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.