Burdur

"Göller"de bu yıl 54 türden 278 bin 52 su kuşu sayıldı

11:11 13 Mart 2018
"Göller"de bu yıl 54 türden 278 bin 52 su kuşu sayıldı

BİLAL ALTIOK - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Rıza Kamil, Burdur, Isparta ve Antalya'dan oluşan Göller Yöresi'nde, 2018 yılında 21 doğal ve yapay sulak alanda 54 farklı türde, 278 bin 52 su kuşu saydıklarını, Kış Ortası Su Kuşu sayımlarının sona erdiğini bildirdi.

Batı Palearktik olarak bilinen Avrupa ve Türkiye'yi içine alan bölgede her yıl, su kuşlarının hareketliliğinin en az olduğu 15 Ocak-15 Şubat tarihlerinde, su kuşu sayımı ve bölgedeki kuş türleri belirleniyor.

Bu kapsamda zengin bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapan ve Türkiye'deki su kuşlarının neredeyse üçte birinin yaşadığı Göller Yöresi olarak da adlandırılan Antalya, Burdur ve Isparta’daki sayımın ayrı önemi bulunuyor.

Göller Yöresi'nde Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Kamil'in koordinesindeki yapılan Kış Ortası Su Kuşu sayımları sona erdi.

Bölge genelinde geçen yıl 47 farklı türde, 230 bin 326 su kuşu sayılmışken bu yıl 21 yapay ve doğal sulak alanda 54 farklı türde, 278 bin 52 su kuşu kayda geçti.

Sayım sonuçlarına göre en çok görülen tür olan sakarmeke oldu. 201 bin 685 sakarmekeyi elmabaş patka, karabatak, tepeli patka ve Macar ördeği izledi.

Bölgedeki sayımların ve tasniflerinin yapılmasının ardından AA muhabirine açıklamada bulunan Bölge Müdürü Kamil, Göller Yöresi'nde su kuşu sayımları neticesinde elde ettikleri verileri bir önceki yılın verileriyle karşılaştırarak gelecekte sulak alanlarla ilgili yapacakları planlamalara altlık oluşturduklarını söyledi.

Su kuşu sayımının, sulak alanları gelecek nesillere daha sağlıklı, canlı çeşitliliği bakımında zengin alanlar olarak aktarmak için yapılan çalışmalardan olduğunu vurgulayan Kamil, kendilerine sivil toplum kuruluşları, bilim insanları, tabiat ve kuş gönüllülerinin de destek verdiğini dile getirdi.

Kamil, şu bilgileri verdi:

"Burdur, Isparta ve Antalya'da 21 yapay ve doğal sulak alanlarda sayımlarımızı gerçekleştirdik. Göller Yöresi'ndeki sulak alanlarımızda 54 tür kuştan 278 bin 52 su kuşu saydık. Geçen yıl yaklaşık 233 bin su kuşu saymıştık. Bu veriler de bize gösteriyor ki hava sıcaklıklarının bu yıl normal seyretmesine rağmen kuş çeşitliliği ve sayısı bakımından sayının bir miktar yükselmiş. Bölgemizde yapay ve doğal karakter taşıyan sulak alanlar çeşitli özellikleri bakımından hem su kuşları için hem de diğer canlılar için bir varlık temsil ediyor."

Göller Yöresi'nin sahip olduğu sulak alanların, su kuşları için hayati öneme sahip olduğuna dikkati çeken Kamil, "Sayımları Burdur, Karataş, Salda, Gölhisar, Yarışlı, Çorak, Yazır, Ova, Eğirdir, Kovada, Beyşehir, Avlan göllerinde, Karamanlı, Karacal, Yapraklı, Alanköy, Karacaören baraj göllerinde, Demre ve Boğazkent Kuş Cenneti'nde, Beymelek Lagünü'nde ve Kırkgözhan sazlıklarında gerçekleştirdik." dedi.

- Eğirdir Gölü'nde 241 bin 816 su kuşu

Kamil, sayımlar sonucunda Göller Yöresi'de bu yıl en çok kuş türünün görüldüğü sulak alanın Isparta'da bulunan Eğirdir Gölü olduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Bu yıl Eğirdir Gölü'nde 33 türden 241 bin 816 kuş gözlemlendi. Eğirdir Gölü'nde en çok sakarmeke, elmabaş patka, tepeli patka, karabatak, Macar ördeği görüldü. Diğer sulak alanlarda ise çamurcun, angıt, karabatak, fiyu ve kaşıkgaga gibi türler çoklukla görüldü. Göçmen kuşlar hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki bütün sulak alanlarda barındığı için bu veriler dünyadaki bilim insanlarına, kuş gözlem topluluklarına, üniversitelere, yönetimde planlayıcılarına ve karar vericilere önemli bir örnek temsil ediyor.

Kamil, sulak alanlara gözleri gibi baktıklarını, kuş gözlem kuleleri, yürüyüş yolları yaparak buralara ziyarete gelen, gözlem yapmak isteyen üniversite öğrencilerine ve bilim insanlarına altyapı imkanı sağladıklarını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.