Bursa

Zeytin üreticisinin lobi faaliyeti için platform oluşturulacak

16:50 01 Eylül 2015
Zeytin üreticisinin lobi faaliyeti için platform oluşturulacak

 Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, birliğin alımlarını gerçekleştirdiği faaliyet bölgesinde daha güçlü bir lobi çalışması yürütmek ve üreticinin haklarını savunmak amacıyla ziraat odaları ve sektör temsilcileriyle ortak bir platform oluşturulmasına karar verdiklerini bildirdi.

Marmarabirlik'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Asa, Başköy Tesisleri'nde gerçekleştirilen toplantıda, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliğinin (EZZİB) Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunduğu ithalat talebine ilişkin ziraat odaları başkanlarına bilgi verdi. 

Birlik olarak süreci yakından takip ettiklerini dile getiren Asa, "Üreticileri temsil eden sivil toplum örgütlerini, ithalat konusunda hemfikir olmaya davet ediyorum. Bütün siyasi parti temsilcilerimizin de konuyu sahiplenmesi gerektiğini düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Asa, sofralık zeytin ve zeytinyağı sektöründe ithalatı açmak yerine, üretime müstahsil makbuzu karşılığında teşvik verilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hem üreticimiz hem de sektör için çok yönlü fayda sağlayacaktır. Sektör sorunlarının çözümü için tüm taraflarla bir araya gelmeye hazırız. Marmarabirlik'in alımlarını gerçekleştirdiği faaliyet bölgesinde daha güçlü bir lobi çalışması yürütmek ve üreticinin haklarını savunmak amacıyla ziraat odaları ve derneğe üyelik şartlarını taşıyan sektör temsilcileriyle birlikte ortak bir platform oluşturulmasına karar verdik. Önümüzdeki süreçte bu oluşuma yönelik çalışmalara devam edeceğiz."

- "Zeytin ve zeytinyağı üretici derneği oluşturulmalı"

Toplantıya katılan İznik Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu da üreticilerin sorunlarının çözümü için sektör temsilcilerinin elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı. Mutlu, "Zeytin işiyle uğraşan sektör temsilcileri bir araya gelmeli ve yasal mevzuatı olan bir zeytin ve zeytinyağı üretici derneği oluşturulmalı. Birlikten kuvvet doğar. Sorunlarımızı ancak el ele vererek çözebiliriz" ifadesini kullandı.

Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik ise kurumlar arasındaki ortak çalışmaların her zaman üreticinin lehine olacağına işaret etti.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.