Bursa

Ağustos ayı enflasyon rakamları

13:37 03 Eylül 2015
Ağustos ayı enflasyon rakamları

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, ağustos ayı enflasyon rakamlarının yükselmesinde, lokanta ve oteller grubundaki fiyat artışlarının etkili olduğunu bildirdi.

Baylan, yazılı açıklamasında, ağustosta Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) yüzde 0,40 düzeyinde arttığını ve yıllık enflasyonun da yüzde 7,14 yükseldiğini anımsattı.

Enflasyonun ağustosta yükselmesinde, lokanta ve oteller grubundaki fiyat artışlarının etkili olduğunu aktaran Baylan, eğlence ve kültür grubunun enflasyonu olumsuz etkilemeye devam ettiğini belirtti.

Baylan, ilerleyen dönemde döviz kurunda yaşanan değer kayıplarının fiyatlara geçiş etkisiyle enflasyonun daha da yükselebileceğine dikkati çekerek, "Enflasyonun, yıllık olarak enflasyon raporunda revize edilen yüzde 6,8'in üzerinde olacağı görülmektedir. Merkez Bankası, ağustos ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını yüzde 7,5 düzeyinde sabit bırakarak değişikliğe gitmemiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Faiz oranlarının sabit tutulmasında, döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmesinin, küresel piyasalardaki belirsizliklerin ve gıda ile enerji fiyatlarındaki oynaklıkların etkili olduğunu tahmin ettiğini bildiren Baylan, şunları kaydetti:

"İşlenmiş gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmeler kısa vadede enflasyonu olumlu etkilese de yıl başından bu yana meydana gelen döviz kuru artışlarının çekirdek enflasyon üzerindeki olumsuz etkileri önümüzdeki aylarda görülecektir. Politik belirsizliklere bağlı olarak risk algısının ve kur oynaklığının artması ile sermaye çıkışlarının olması durumunda Merkez Bankasının politika faizini yukarı yönlü kullanmak durumunda kalabileceği görüşündeyiz. Dış ticaret açısından mevcut veriler, ihracatın olumsuz bir performans sergilediğini ortaya koymaktadır. Genel itibarıyla dış ticaretin büyümeye katkısının zayıf olmasını bekliyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.