Bursa

2 bin yıllık tiyatroda restorasyon çalışmaları

15:34 07 Eylül 2015
2 bin yıllık tiyatroda restorasyon çalışmaları

Tarihi Roma Tiyatrosu'nda Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları, UÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Arkeolog Yard. Doç. Dr. Özügül'ün danışmanlığında devam ediyor

 İznik ilçesinin en önemli simgelerinden geçmişi 2 bin yıla dayanan tarihi Roma Tiyatrosu'nda Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Arkeolog Yard. Doç. Dr. Ayşın Özügül'ün danışmanlığında devam ediyor. 

Restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik'te de Osmanlı ve Selçuklu'nun yanı sıra Doğu Roma ve Bitinya dönemlerine ait tarihi eserler olduğunu söyledi.

Altepe, ilçedeki Roma Tiyatrosu'nun başka bir örneği olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti: 

"Burası, sırtı bir yere yaslanmayan ve düz bir arazide kurulan örnek bir yapı. Roma döneminin bir eseri olan bu amfi tiyatro, 2 bin yılda zaman zaman tahribata uğramış, taşları farklı noktalara taşınmış. Daha sonra da mezarlık gibi değişik amaçlarla kullanılmış. Ancak yaklaşık 50 yıl süren kazılardan sonra Büyükşehir Belediyesinin de desteğiyle buradaki çalışmalar, daha da hızlı bir şekilde yapılıyor. Temizleme, ayıklama, kazı gibi arkeolojik çalışmalar hızla devam ediyor. Buradan çıkan her parça, bize geçmişe dair önemli bulgular veriyor."

Kazılarda elde edilen bilgilerle tiyatronun rölevesinin çıkarılacağını belirten Altepe, proje çalışmalarıyla tiyatronun 2 bin yıl önceki orijinal haline kavuşacağını ifade etti. Altepe, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Amacımız, 2 bin yıl önce bu tiyatro nasıl kullanılıyorsa, aynı şekilde 2 bin yıl öncesini yaşatmaktır. İznik'in güzelliklerinin dünyayla paylaşılması ve yapılanların da bölgeye değer katmasını istiyoruz. İznik'i dünya kenti ve Bursa'nın en önemli turizm değeri yapacak güzel bir eser ortaya çıkmış oluyor. Bursa, tüm semtleriyle UNESCO Listesi'nde. İznik, UNESCO'ya çok daha önceki yıllarda girmesi gereken bir değerdi. Şu anda aday olan bu ilçenin listede yerini alması, en büyük temennimiz. İznik'in evrensel bir değer olarak dünya mirası listesine gireceğine inanıyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.