Bursa

"İznik'in çini fırınları turizme katkı sağlayacak"

15:41 14 Eylül 2015
"İznik'in çini fırınları turizme katkı sağlayacak"

 Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik çini fırınları kazı çalışmalarının ilçe turizmine katkı sağlayacağını bildirdi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, kazıları yerinde inceleyen Altepe, çalışmaların başkanlığını yürüten İstanbul Üniversitesi (İÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Belgin Demirsar Arlı'dan bilgi aldı.

Altepe, İznik çinisinin çok ünlü olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Daha önce Rodos çinisi, Haliç çinisi ve Şam çinisinin de burada üretildiği, daha sonra kullanılan bölgenin deseniyle şekillendirilip isimlendirildiği ortaya çıktı. İznik'in çini fırınları turizme katkı sağlayacak. İznik'te her alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Selçuklu ve Osmanlı dönemi eserlerinin yanı sıra Doğu Roma ve Bitinya gibi tüm dönemlerin eserleri de birer birer ayağa kaldırılıyor. İznik, 1400'lü yıllardan 1700'lü yıllara kadar 300 yıl boyunca Osmanlı döneminin yoğun çini üretim merkezi olmuş. İznik'in kalbindeki bu bölgede, üretimler yapıldığı biliniyor. Burada yaklaşık 30 yılı aşkın zamandır da kazılar yapılıyor. İÜ Sanat Tarihi Bölümü olarak yapılan kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bursa Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle daha da yoğunlaştı."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.