Bursa

"Kantinlerde ketçap ve mayonez de yasaklansın" önerisi

11:09 04 Ekim 2015
"Kantinlerde ketçap ve mayonez de yasaklansın" önerisi

ZAFER AKPINAR - Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü Mehmet İmrek, okul kantinlerinde gazlı içecekler ve cips türü yiyeceklerin yanı sıra ketçap, mayonez gibi soslar, toz içecekler, kuru ve kremalı pastalar ile mısır şerbetinden yapılmış tatlıların da yasaklanması gerektiğini söyledi.

İmrek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Milli Eğitim ile Sağlık Bakanlıklarınca yürütülen "Sağlıklı Kantin" çalışmalarını desteklediklerini, bunu, sağlıklı bir gelecek için çok olumlu bulduklarını belirtti.

İyi bir kahvaltıyla güne başlaması gereken öğrencilerin okullarda gıda ihtiyaçlarını giderdikleri kantinlerde gazlı içecekler ve cips türü yiyeceklerin yasaklanmasını önemli bir adım olarak gördüklerini vurgulayan İmrek, bu uygulamanın, çocukların gelecekte yakalanmaları muhtemel rahatsızlıkların önüne geçeceğine inandıklarını anlattı.

"Yasak" uygulamasının genişletilmesi gerektiğini dile getiren İmrek, şöyle devam etti:

"Sağlıklı bir nesil ve gelecek için çocukların bilinçli şekilde tüketim alışkanlıkları edinmelerini sağlamak ve öğrencileri yönlendirmek ebeveynlerin yanı sıra okul yönetimlerinin de görevidir. Okul kantinlerinde satılan ürünlerin zararları konusunda alınacak bazı tedbirler çocuklarımızı çeşitli tehlikeli hastalıklardan ve alışkanlıklardan koruyacaktır. Okul kantinlerinde ketçap, mayonez ve benzeri soslar ile toz içecekler, kuru ve kremalı pastalar ile mısır şerbetinden yapılmış tatlılar da kesinlikle yasaklanmalıdır. Hazır ürün ve soslar yerine günlük, doğal ve organik malzemelerden hazırlanmış gıda maddeleri ve sosların kullanılması yaygınlaştırılmalı ve teşvik edilmelidir."

- "Pilavda bile ketçap ve mayonez kullanılıyor"

İmrek, çocukların ketçap ve mayonez kullanımının giderek arttığına dikkati çekti.

Yabancı ülke mutfaklarında bolca tüketilen ketçap ve mayonez gibi sosları Türkiye'de de çocukların tüketmesinin özendirildiğini savunan İmrek, "Çocuklar özentiyle bilinçsizce patates kızartmasında, hamburger, döner çeşitleri ve hatta pilavların üzerinde bile bol ketçap ve mayonez tercih ediyor" ifadesini kullandı.

Obezite, karaciğer yağlanması ve zeka seviyesi düşüklüğüne, kanser riskine neden olduğu, çoğunlukla yiyecek ve içecek maddelerinin içinde yüksek oranlarda bulunduğu açıklanan mısır şurubu, bazı gıda koruyucuları, renklendiriciler ve kıvam artırıcı maddeleri içeren ürünlere kantinlerde yer verilmesinin kısıtlanmasını isteyen İmrek, "Sağlıklı Kantin"e bu şekilde ulaşılabileceğini iddia etti.

İmrek, et ve tavuk gibi gıda ürünlerinden yapılan hamburger köfte, döner ve ızgara etlerin hazırlanmasında da soya sosu ve Çin tuzu kullanılabildiğini ileri sürerek, bunlara ilişkin de bazı önlemlere ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Ketçap ve mayonez gibi soslarda renklendirici, modifiye nişasta, glikoz, kıvam artırıcı ve doğala özdeş aromalar bulunduğunu belirten İmrek, özellikle ketçabın havayla teması durumunda içeriği nedeniyle rengi, kokusu, tadı ve görünümünün değiştiğini, bu durumun çocuk sağlığı bakımından risk oluşturabileceğini kaydetti.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.