Bursa

"Eşi sigara içen kadında akciğer kanseri riski üç kat artıyor"

14:09 16 Kasım 2015
"Eşi sigara içen kadında akciğer kanseri riski üç kat artıyor"

 Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, 8 saat sigara dumanına maruz kalmanın günde 5 sigara içmekle eşit sayıldığını ve eşi sigara içen kadınların akciğer kanserine yakalanma riskinin 2-3 kat arttığını bildirdi.

Akan, Akciğer Kanseri Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, akciğer kanseri 20'nci yüzyılın başlarında nadir görülen bir hastalık iken sigara içme alışkanlığındaki artışa paralel olarak sıklığının giderek arttığını ve dünyada en sık görülen kanser türü haline geldiğini vurguladı.

Özellikle erkek kanserleri arasında hem Türkiye’de hem Bursa’da yüzde 25 ile ilk sırayı alan bu kanser türüne hava kirliliği, radon gazı, asbest, tehlikeli atıklar ve radyasyon gibi çeşitli etkilerin neden olabileceğini ancak hastalığın en önemli nedenini sigara alışkanlığının oluşturduğunu aktaran Akan, şöyle devam etti:

"8 saat sigara dumanına maruz kalmak günde 5 sigara içmekle eşit sayılırken, eşi sigara içen kadınlarda da akciğer kanserinden ölüm 2-3 kat artmaktadır. Sigara ve diğer tütün mamulleri akciğer kanserlerinin yüzde 90’ından sorumludur. Bu özelliği itibarıyla da akciğer kanserleri, tüm kanser türleri arasında en çok önlenebilir olanıdır. Günde içilen sigara miktarı, içilen yıl sayısı, sigaraya başlama yaşı önemlidir. Sigaraya ne kadar erken yaşta başlanırsa ne kadar uzun süre içilirse ve içilen sigara miktarı ne kadar fazlaysa risk o kadar artmaktadır. Ayrıca pipo, puro, nargile gibi tütün ürünlerini içeren maddeler, light sigara kullananlar da benzer şekilde risk altındadır."

Kamuoyunda "pasif içicilik" olarak adlandırılan yani kendisi sigara içmeyen ancak uzun süre sigara dumanına maruz kalanlarda da akciğer kanseri riskinin arttığına değinen Akan, eşi sigara içen kadınlarda akciğer kanserinden ölümlerin 2-3 kat arttığını belirtti.

Sigaranın ev ortamında özellikle de çocukların yanında içilmemesi gerektiğini vurgulayan Akan, şunları kaydetti:

“Sigara dumanına uzun süre maruz kalan çocuklarda bronşit, zatürre, orta kulak iltihabı, astım, kronik solunum yolu hastalık belirtileri, tekrarlayıcı öksürük, hırıltı, balgam, büyüme geriliği, algılama ve davranış bozukluğu, kan kanseri ile lenf bezi kanseri hastalıkları görülebilir. Ayrıca çocukluk yaşlarında sigaraya başlayan bir kişide akciğer kanseri riski genç yaşlara kadar iner. Bu yüzden aileler çocuklarına sigaranın zararları hakkında bilgilendirme yaparak, ilerleyen yıllarda başlarına sigara içtikleri için gelebilecek kötü şeyleri anlatmalıdırlar.”

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.