Bursa

"Otizmli aşçı" gözünü şefliğe dikti

11:16 26 Kasım 2015
"Otizmli aşçı" gözünü şefliğe dikti

VEDAT YÜCEBAŞ - Kanada'da "ANCA Uluslararası Otizm Festivali'nde uluslararası büyük ödülüne layık görülen, "Küçük Şeften Büyük Lezzetler" adlı yemek kitabının yazarı, 17 yaşındaki otizmli aşçı Fehmihan Kanberoğlu, rahatsızlığına rağmen ünlü bir "şef aşçı" olma yolunda önemli aşamalar kaydetti. 

Fehmihan Kanberoğlu'nun annesi Emel Kanberoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunun küçük yaşlardan itibaren mutfak işlerine meraklı olduğunu, kendisi mutfakta yemek yaparken Fehmihan'ın da yanından ayrılmadığını söyledi. 

Konuşması ve okuma yazmayı öğrenmesi için büyük uğraş verdiği oğlunun, bir süre sonra mutfaktaki en büyük yardımcısı olduğunu anlatan Kanberoğlu, oğlunun yemek yapımına ilgisini keşfettikten sonra kendisinin de bu konuda yoğunlaştığını ifade etti.  

Kanberoğlu, otizmli çocukların bakımının güç olduğunu ifade ederek, "Bu tip çocuklara 10 çocuğa harcadığınız çabayı göstermek zorundasınız. Gerçekten zor bir durum. Ama Mevlana'nın bir sözü var; 'Marifet nedir bilir misin? Taşlara bakan gözlerin çiçekleri görmesidir.' Oğlumla ilgili savaşımı hiç bırakmadım. Mücadeleye hala devam ediyorum" diye konuştu. 

Fehmihan'ın sürekli internetten şefleri incelediğini ve onların tariflerini kolaylıkla uygulayabildiğini anlatan Kanberoğlu, "Ben de bir anne olarak çok mutlu ve gururluyum" dedi. 

- "Bütün dünyaya örnek gösterildi"

Kanberoğlu, Mina Otizmle Yaşam Derneğinde (MOYAD) ikinci başkan olarak görev yaptığına da değinerek, Afyon'da düzenlenen bir etkinlikte tanıştıkları ANCA Uluslararası Otizm Festivali'nin Türkiye temsilcisi Erdal Ateş'in önerisiyle bu önemli festivale davet edildiklerini belirtti.

Bursa Büyükşehir Belediyesinin sponsorluğunda Kanada'ya giden oğlunun, 1-6 Ekim 2015 tarihlerinde düzenlenen NCA Uluslararası Otizm Festivali'nde otizmli yemek yapabilen tek aşçı olarak "uluslararası büyük ödülü"ne layık görüldüğünü aktaran Kanberoğlu, şunları söyledi:

"Çünkü otizmli mutfak şefi hiç yok dünyada. Bu çok gurur verici bir şey. Bütün dünyaya örnek gösterildi. Kanada'dan gururla döndük. Oğlumun, Nilüfer Belediyesinin katkılarıyla çıkardığı 'Küçük Şeften Büyük Lezzetler' adlı bir kitabı var. Bu kitaptaki tarifler, oğlumun el yazısı ile. Şimdi ikinci kitap için yoğun bir şekilde çalışmalarımız sürüyor. Oğlumu ileride güzel bir yerde, şef olarak görme hayalindeyim. O yolda ilerliyoruz." 

- "Ondan sabrın, azmin zaferini öğrendik"

Sheraton Bursa Otel'inde şef aşçısı Murat Eren ile zeytinyağlı yaprak sarma ile trileçe yapan Fermihan Kanberoğlu, Eren'in takdirini kazandı. 

Eren, ilk kez otizmli bir aşçı ile çalışma fırsatı bulduğunu, Fehmihan'ın mutfakta çok becerikli olduğunu ifade ederek, "Onun gibi bir şefin aramızda olması bizi mutlu etti. Biz de ekip olarak ondan sabrın, azmin zaferini öğrendik" ifadelerini kullandı. 

 

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.