Bursa

Bin 600 yıllık bazilikada su altı arkeolojik kazıları başladı

14:09 04 Aralık 2015
Bin 600 yıllık bazilikada su altı arkeolojik kazıları başladı

Bazilikadaki kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığının izni, UÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve İznik Belediyesinin desteğiyle Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyor

Bursa'nın İznik ilçesinde, İznik Gölü'nün 20 metre açığında 2 metre derinlikte bulunan Roma dönemine ait bin 600 yıllık bazilikada, su altı arkeolojik kazıları başladı. 

Büyükşehir Belediyesinin "Tarihi Kültürel Mirası Tespit ve Havadan Fotoğraflama Çalışmaları" sırasında ortaya çıkarılan bazilikadaki kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığının izni, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve İznik Belediyesinin desteğiyle Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyor. 

Bursa Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesi, Amerikan Arkeoloji Enstitüsü tarafından 2014 yılının en önemli 10 keşfi arasında gösterilen ve tüm dünyanın ilgisini çeken batık bazilikada, UÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin koordinatörlüğünde çalışmalara başladı. 

UÜ Arkeoloji Bölümü'ndeki su altı arkeologları göl içindeki bazilikanın 'Aziz Neophytos Kilisesi mi yoksa İznik Konsili'nin toplandığı Konstantin Sarayı'nın bir parçası mı?' olduğunun belirlenmesi için dalış yaptı.

Prof. Dr. Şahin yönetimindeki çalışmada balık adam kıyafetlerini giyen arkeologlar, İznik Gölü'ne dalarak bazilika çevresinde ilk tespit çalışmalarını gerçekleştirdi.

- "Su altı müzesi olacak"

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ile bazilika çevresinde yapılan dalışları yerinde inceledi. 

İznik'in, Hristiyan dünyası açısından da büyük önem taşıdığını, ilk konsilin burada toplandığını ifade eden Altepe, "Göl içinde yapılacak çevre düzenlemeleriyle burayı su altı müzesi olarak Bursa'ya kazandırmayı hedefliyoruz. Dünyanın ilgisini bu bölgeye çekecek özel bir proje hazırlamak istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Altepe, bu kapsamda göl kıyısında imalatlar gerçekleştirdiklerini, bazilika için platformlar ve dalgıçlar için ofisler kurduklarını belirterek, "Yapılan düzenlemelerle tespit faaliyetlerimiz de başlamış oldu. Artık bundan sonra yer altı bulgular birer birer alınarak, su yüzeyine çıkartılacak. Burada tek tek incelenen tortular tekrar denize bırakılmış olacak" dedi. 

Şu anda 10 kişilik bir ekibin işbaşında olduğunu, ilk ekibin göle dalarak tarihi bazilikadan kiremit ve çevresindeki hazireden kemik parçalarını su yüzeyine çıkardığını anlatan Altepe, şunları kaydetti: 

"Projenin büyüklüğünü ve özelliğini en etkin şekliyle ortaya çıkarmakta kararlıyız. Her küçük bir bulgu, bize birçok şey hakkında ipucu verecek. Arkeoloji ilginç bir dal. Küçük bir parçadan çok önemli sonuçlar ortaya koyabiliyorsunuz. Alınan bulgularla birlikte bazilikanın kesin olarak ne olduğu konusunda her şey açıklığa kavuşmuş olacak." 

Su altı arkeoloji çalışmalarının tamamlanmasıyla İznik Gölü'ne bir su altı müzesi kurmayı planladıklarını açıklayan Altepe, tarihi bazilikanın Hristiyan aleminin en önemli ziyaret duraklarından biri olacağını kaydetti. Altepe, "Bu konuda, herhangi bir masraftan kaçınmıyoruz ve üzerimize düşeni yapıyoruz. Bugün de su altı arkeoloji çalışmaları için start verdik" ifadelerini kullandı. 

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın da tarihi bazilikanın ortaya çıkartılmasıyla ilçenin inanç turizmi açısından öne çıkacağını vurguladı.

UÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ise tamamı kendi öğrencilerinden oluşan 10 su altı arkeoloğunun dalış yaparak göl altında tespitlerde bulunacağını belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.