Bursa

Tüketici hakem heyeti üyeleri "sınavla belirlensin" önerisi

11:05 20 Aralık 2015
Tüketici hakem heyeti üyeleri "sınavla belirlensin" önerisi

CEM ŞAN - Yargının yükünü büyük ölçüde azaltan "hakem heyetleri"ne üye belirlenmesinde sınav sisteminin getirilmesini öneren tüketici dernekleri, sınavda başarılı olanların görevlendirilmesini sağlayacak mevzuat değişikliğinin muhakkak surette yapılmasını istedi. 

Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü Mehmet İmrek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük miktarlardaki hukuki uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulması için kurulan Tüketici Hakem Heyetlerine 2012'de 446 bin, 2013'te 833 bin ve geçen yıl da yaklaşık 5,5 milyon kişinin başvurduğunu hatırlattı.

Bu yılın kasım ayı itibarıyla hakem heyetlerine başvuru sayısının yaklaşık 4 milyon olduğunu belirten İmrek, geçen yıla göre yaşanan bu düşüşün başlıca sebeplerinin "aşırı yoğunluğa bağlı karar sürecinin uzaması", "tüketicilere engeller çıkartılarak başvuru yapılmasının engellenmesi" ve "verilen kararların tutarsızlığı" olarak sıralanabileceğini aktardı.

- "Hakem heyetleri, tüketicilerin psikolojisini bozdu"

Hakem heyetlerine yapılan başvuruların yüzde 90'ını "kart aidatı" ve "dosya masrafı" konularının oluşturduğunu kaydeden İmrek, "Bankacılık hizmetlerinden kaynaklanan şikayetler tüketici hakem heyetlerini, bu şikayet yığınıyla baş edemeyen tüketici hakem heyetleri de tüketicilerin psikolojisini bozdu. Bankalara söz geçirmeyen tüketici hakem heyetleri, tüketicilere her türlü zorluğu çıkartmaktadır" açıklamasında bulundu.

Bankalara söz geçiremeyen tüketici hakem heyetlerinin tüketicilere her türlü zorluğu çıkardığını savunan İmrek, şöyle devam etti: 

"Bazı heyetleri, tüketicinin vekili aracılığıyla yaptığı başvurusunda baro pulu eksikliğini bahane göstererek dilekçeyi iade ediyor. Halbuki mevzuat, bunun eksikliğinin giderilmesi için taahhütlü yazıyla istenmesi gerektiğini belirtmiştir. Başvuru dilekçesi ekinde belge yoksa dilekçe tüketiciye geri gönderiliyor. Heyet, karşı taraftan yani satıcı ve sağlayıcıdan savunma almadan veya belge istemeden karar veriyor. Talep edilen parasal miktar yerine yanlış miktar üzerinden karar veriliyor. Tüketicilerden dilekçeyle karşı tarafa gönderilmesi için ikinci bir dilekçe ve kapaklı dosya isteniyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu banka şubeleri yerine merkezlerinin bulunduğu yerlerde de dava açılabileceğine dair karar vermişken, heyetler buna uymuyor. Postayla yapılan başvurular, bazı hakem heyetlerince işleme alınmıyor. Bunlar gibi birçok haksız ve hukuki gerekçeyle izah edilemez bahanelerin ileri sürüldüğü tüketicilerden gelen şikayetlerden anlaşılmaktadır."

- "Hakem heyetine üye belirlenmesinde sınav sistemi getirilmeli"

İmrek, 1,5 yıl geçmesine rağmen başvuruyu sonuçlandırmamış heyetlerin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Heyetlerde görev alan bazı raportör ve üyelerin kanunları tam bilmemesi, yazılan kararlarda gerekçelerin hukuki bir dille yazılmaması ve açıklayıcılık içermemesi sorunların ana temel sebeplerindendir. Tüketici Kanunu'nun son değişikliklerle getirdiği yeni hakların kullanılmasındaki bilgi noksanlığı, uygulamalardaki keyfiyet ve uyuşmazlıkların muhakemesinin yapılmaması sonucunda verilen kararlarda tüketiciler, hakem heyetlerinin yanlış uygulamalarıyla ekstradan mağdur edilmektedirler. Bu yanlış kararlar neticesinde tüketiciler, karşı tarafa avukat parası ve mahkeme masrafı ödemek zorunda kalmaktadır."

Bu çalışma şeklinin birçok sakıncaları da beraberinde getirdiğine değinen İmrek, "Gümrük ve Ticaret Bakanlığının acilen bu konuya bir neşter vurarak hakem heyetlerinde mevzuattaki işleyiş ve uygulamalara göre bir yeknesaklığı sağlamalıdır. Hakem heyeti üye belirlenmesinde kesinlikle sınav sistemi getirilerek başarılı olanların görevlendirilmesinin yapılmasını sağlayacak mevzuat değişikliği muhakkak surette yapılmalıdır. Bu sınav sistemi hakem heyetlerine nitelik getirecek ve işlevsellik kazandıracaktır" ifadelerini kullandı.

- "Hakem heyetleri artık 'S.O.S' vermeye başladı"

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu da heyetlerde görev yapan üyelerin ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı raportörlerin belli bir eğitimden geçmesinin ihtiyaç olduğunu belirtti.

Heyetin şikayeti incelemesi gerekirken tüketicileri farklı yerlere yönlendirdiğini dile getiren Ağaoğlu, "Hem bilgi eksikliği hem de iş yoğunluğu bir araya gelince bazı hakem heyetleri şikayetleri almak istemiyor. Oysa bu suçtur. Dilekçe Kanununa göre vatandaşın dilekçesinin alınma zorunluluğu vardır. Hakem heyeti üyeleri, kendi görev alanında olan başvuruları da kabul etmemekle görevi ihmal suçu da işliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Evrak eksikliğinden dolayı bazı dilekçelerin işleme alınmadığını belirten Ağaoğlu, "Yargının yükünü büyük ölçüde azaltan bir fonksiyona sahip olmasına rağmen bankalarla ilgili başvuruların getirdiği yoğunluğa üyelerin ve raportörlerin bilgi eksikliği de eklenince hakem heyetleri artık 'S.O.S' vermeye başladı. Üyelerin ve raportörlerin önce eğitim, sonra sınavdan geçirilerek görevlendirilmesi lazım" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.