Bursa

Yoklama fişlerini elektronik ortama aktaran yazılım geliştirdi

12:17 11 Şubat 2016
Yoklama fişlerini elektronik ortama aktaran yazılım geliştirdi

MUSTAFA YILMAZ - Bursa'da bir lise öğrencisi, okullarda zaman ve kağıt israfına yol açan "yoklama fişleri"ni elektronik ortama aktaran yazılım geliştirdi.

Okul idaresi, öğretmen ve veliler için öğrencilerin takibini kolaylaştıran yazılımı, kendi okulunda başarıyla uyguladıklarını belirten lise öğrencisi, e-okul sistemine de entegre edilebilecek yazılım projesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşme halinde olduklarını bildirdi.

Elektronik yazılım, öğretmenin akıllı telefon ya da tablet üzerinden sınıf listesine ulaşıp, okula gelmeyen öğrencilerin isimlerinin yanında bulunan kutucukları işaretleyerek, yoklama almasına imkan tanınıyor. Bu sayede her dersin sonunda gelmeyen öğrencilerin bilgisi hem okul idaresine hem de velilere mesajla aktarılıyor.

Özel Gökada Lisesi 12'nci sınıf öğrencisi Sertan Helvacı (17), AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin, kağıt israfını ve yoklama fişinin kaybolmasını engellemeyi, öğrencilerin derse daha hızlı adapte olmasını amaçladığını bildirdi.

Helvacı, daha önce eğitim aldığı 3 okulda da benzer problemler gördüğünü belirterek, "Ben 3 okul değiştirdim, şimdiye kadar buralarda karşılaştığım en büyük sıkıntı yoklama fişinin kaybolmasıydı. Yoklama alınıyor, öğrenci yok yazılmasın diye kağıdı kaybediyordu. Öğretmen yeniden fiş istiyor ve buna yeniden imzalar atılıyordu. Sistemimizle bu bilgilendirmeleri kaybolma riski olmadan, teknolojik ortamda hatasız şekilde yapabiliyoruz" diye konuştu.

- Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmeler sürüyor

Programı, e-okul sistemi sistemine entegre edebileceklerini vurgulayan Helvacı, bunun için Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşme halinde olduklarını aktardı.

Helvacı, bu basit sistemi e-okul sistemine entegre ettikleri takdirde yoklamaların kağıt harcamadan ve fişin kaybolma riski olmadan yapılabileceğine değinerek, "Geçtiğimiz aylarda yapılan Fatih Projesi Eğitim Teknolojileri Zirvesinde projeyi tanıttım, Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşme halindeyiz, eğer bu projeye olumlu bakılırsa e-okul sistemiyle entegreli bir çalışma yürütmek istiyoruz" dedi.

Bu yazılımın kullanılmasıyla kağıt israfının önüne geçileceğini vurgulayan Helvacı, şunları ifade etti.

"Çünkü çok basit bir işlem için harcadığımız kağıt sayısı çok fazla. Bizim asıl odak noktamız bu aslında, biz doğayı korumak istiyoruz. Öğrencilerin daha hızlı adapte olmasını, gereksiz kağıt israfı yapılmamasını ve öğretmenin işini teknoloji içinde daha hızlı yürütmesini istiyoruz. Zaten günümüzde e-okul, eğitim bilişim ağı (eba) sistemleri, akıllı tahtalar ve Fatih Projesi'ni de destekleyen bir proje yaptık. Bizim sistemimizin de eğitim sisteminde faydalı olacağını düşündük."

- İnternet olmadığında da yoklama işlemi sürüyor

Programın şimdilik kendi okuduğu okulda kullanıldığını belirten Helvacı, okula kurdukları lokal sunucu sayesinde, internet bağlantısı olmasa bile yoklama işleminin devam edeceğini bildirdi.

Helvacı, şunları dile getirdi:

"4 aydır sıkıntısız bir şekilde kullanıyoruz programı. İnternet bağlantımız olmadığı zaman lokal sunucumuzu çalıştırıyoruz, işlemlerin yarıda kalmasını engelliyoruz. Bu sayede sistem, bağlantı olmadığı zaman bile kullanılabiliyor. Lokal sunucular sayesinde tüm öğrencilerin ve sınıfların bilgileri internet bağlantısı olmasa bile aktarılmaya devam ediyor. Öğretmen de bu sayede internet olmasa da okulun kablosuz internet ağına bağlanıp bilgilere erişebiliyor. Bu halde bile yoklama işlemi devam ediyor ve eldeki veriler yine idaredeki yetkililere iletiliyor. İnternet bağlantısı geldiğinde de eğer entegreyse sistem, e-okul sistemine yoklama sonucunu işliyor."

Helvacı, sistem sayesinde velilerin öğrencilerin durumundan ders ders haberdar olduğunu kaydetti.

- "Öğrencinin böyle bir çalışma yapması güzel"

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Uygar Umut ise öğrencilerinin, böyle bir konuda yaptığı çalışmayı başarılı bulduğunu belirtti.

Mevcut sistemi, fişleri yazılı şekilde saklamak zorunda oldukları için kullandıklarını, yoklamayla ilgili oluşabilecek olumsuzluklarda, bu fişlerin ibraz edilmesi gerektiğini anlatan Umut, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) kullandığı e-okul ve buna entegre 8383 MEB Mobil Bilgi Servisi sayesinde velilerin yoklama ve öğrenciyle ilgili bazı konularda bilgi de edinebildiğini bildirdi.

Umut, öğrencinin geliştirdiği sistemin zaman avantajı sağladığını vurgulayarak, "Öğrencimizin böyle bir duruma kafa yorup çalışma yapması güzel, bu sistemin zaman avantajları da var" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.