Bursa

İznik'in fethinin 685'inci yıl dönümü kutlandı

16:34 02 Mart 2016
İznik'in fethinin 685'inci yıl dönümü kutlandı

İznik'in fethinin 685'inci yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Kutlamalarda, Osmanlı padişahlarından Orhan Gazi'nin İznik'i 2 Mart 1331'de fethedişi, Yenişehir Kapı'da fetih salasının verilmesinin ardından 20 kişilik atlı birlikler ve okçular eşliğinde yeniden canlandırıldı. Daha sonra Yenişehir Kapı'dan başlayan kortej yürüyüşü ilçe merkezindeki Orhan Camii önünde sona erdi.

İznik Belediyesi önünde düzenlenen törende konuşan Belediye Başkanı Osman Sargın, İznik'in Osmanlı Devleti için beylikten imparatorluğa giden yolda çok büyük bir mihenk taşı olduğunu söyledi.

Sargın, İznik'in fethinin cihan devletinin temeli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"İznik'in fethi için çalışmalar Osman Gazi ile başlamış, şehir her yerden kuşatılarak 30 yıl süren kuşatmanın ardından 2 Mart 1331'de Orhan Gazi, İznik'in fatihi olarak şehre girmiş ve Ayasofya'nın önünde ordusuyla durarak halka hitap etmiştir. Bu fetihle Ayasofya, Orhan Gazi tarafından camiye çevrilmiştir, adı da Orhan Camii olmuştur. Osmanlı'nın ilk medresesi İznik'te kurularak İznik 'alimler yuvası' unvanını da kazanmıştır. Yine imparatorluğun ilk imarethanesi Nilüfer Hatun İmarethanesi de İznik'te kurulmuştur. İznik, Bitinya, Roma, Bizans, Latin İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde ülkenin gelecek planlarında görev üstlenmiş bir kenttir."

Daha sonra İznik Mehteran Takımı, halk oyunu ekipleri ve okçu birlikler gösterilerini sundu.

"Diriliş Ertuğrul" dizisi oyuncularından Osman Soykut'a, Harun Doğru tarafından değnek ve Selçuklu döneminden kalma bir "iffet hançeri" hediye edildi.

Törene, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, İlçe Garnizon Komutanı Yüzbaşı Fırat Toprak, Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik, AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun, İznik Emniyet Müdürü Hasan Tolga Sanlı ile çok sayıda vatandaş katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.