Bursa

İnegöl "MODEF 2016" açıldı

20:11 05 Nisan 2016
İnegöl "MODEF 2016" açıldı

İnegöl Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen açılış töreninde konuşan Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye'nin Dünya mobilya ihracat sırasında yükselişe geçtiğini söyledi.

Bursa'nın İnegöl ilçesinde bu yıl 35'incisi düzenlenen Mobilya ve Dekorasyon Fuarı (MODEF) açıldı.

Türkiye'nin her yıl bir iki basamak yükseldiğini belirten Güleç, "Temmuz ayında yine açıklanacak, geçen sene durgun bir yıl olmasına rağmen mobilyacımız hiç durmadı. Parite etkisiyle biraz dolar 3,5-5 arasında bir gerileme olmasına rağmen kilogram bazında yine mobilya ihracatımız arttı. Onun için dünya mobilya ihracat sıralamasında bu yıl inşallah 10'unculuğu bekliyoruz." dedi.

Artık dünyada rekabetin şehirler arasında yaşandığına değinen Güleç, şöyle konuştu:

"İnegöl mobilyası bir yerel hikaye, bir şehir hikayesi. Dünyada artık rekabet şehirler arasında. Bunu oluşturmak için milyar dolarlar harcanıyor. Aslında para ile ölçülmeyen emeklerimiz var. Çünkü bu şehrin hikayesi artık dünyada bir hikaye haline geldi. Allah'a şükürler olsun Türkiye mobilya ihracatı bu yıl yine çıkışa geçerek geçen seneye göre yüzde 3 arttı. Bu ne demektir? Artık o durgunluğa rağmen Türkiye mobilyasını dünyanın her yerine satacağız. Zaten biz de geçen sene aslında hiç moralimizi bozmadık. Sayın Cumhurbaşkanımız koşuyor, Başbakanımız koşuyor, belediye başkanımız koşuyor, sayın vekillerimiz koşuyor. Biz neden duralım dedik. Dünyada gitmediğimiz fuar kalmadı. Bir yandan Hindistan'a, bir yandan Çin'e bir yandan Amerika Birleşik Devletleri'ne, bir yandan İtalya ve Almanya. Bütün fuarlara gittik. İnegöl mobilyacısı başaktör rolünü oynadı.Biz maçın ikinci yarısındayız. Çünkü Türkiye mobilya sektörü olarak, 36 bin tane üreticimiz ve yaklaşık 10 bin tane ihracatçı potansiyelimiz var. Dönüşümün ne kadar önemli olduğuna dair bir örnek söyleyeyim. Biz 2014 yılında 1 milyon dolar ve daha fazla ihracat yapan, mobilyacı sayısı 430 tane firmaydı, 2015 yılında 580 firmaya çıktı."

Törende konuşan MODEF Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, fuara 189 firmanın yanı sıra 14 yan sanayi firmasının katıldığını belirterek, "İnegöl, mobilya üretim ve ihracat merkezinin yanı sıra fuarlar şehri olmuştur. Nisan fuarı olsun kasım fuarı olsun bunun yanı sıra fuarcılık olarak tarım fuarı düzenliyoruz ve bunları en profesyonel şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bugün itibarıyla katılımcı sayısı 203 firmaya ulaştı. MODEF Fuarcılık olarak 400 firmayla fuar yapıyoruz. Artık İnegöl fuarlar şehri oldu." diye konuştu.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, İnegöl'ün markada, inovasyonda, Ar-Ge'de önde olduğunu vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi:

"Son dönemde Türkiye'de çıkan en önemli yasalardan bir tanesi Ar-Ge yasası. Sanayi bölgelerimizle bu konuda ayrı ayrı toplantılar yaptık, ekip kurduk. Bu yasa çok önemli. Bunu mutlaka sanayicimize anlatmamız lazım. Yaklaşık bir buçuk yıl önce Türkiye'de Ar-Ge merkezi kurmak ve teşvik almak için en az 50 kişi çalıştırmak zorundaydınız. Sonra bunu Bakanlar Kurulumuz 30'a düşürdü. Son yasayla ise 15 kişiye düştü. Artık 15 kişi çalıştıran her Ar-Ge merkezine devlet geçmişte 50 kişinin çalıştığı Ar-Ge merkezine verdiği desteği veriyor."

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de İnegöl'ün mobilya ile yatıp, mobilya ile kalktığını ifade ederek, "İnegöl mobilyası her geçen gün gelişiyor. Türkiye'mizde de son 12 yılda büyük bir gelişme yaşanıyor. Bu kapsamda da Türkiye dünyada ses getiriyor. Bu konuda dostlarımız seviniyor, düşmanlarımız üzülüyor. Etrafımızdaki ateş çemberine rağmen büyümemiz sürüyor. Bu ateş sürecek ve Türkiye büyümeye devam edecek." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından fuarın açılışı gerçekleştirildi, katılımcılar statları gezdi. 189 firmanın ürünlerinin tanıtıldığı fuarın 10 Nisan'a kadar açık kalacağı bildirildi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.