Bursa

Zihinsel engelli öğrenciler istihdama kazandırıldı

11:21 18 Nisan 2016
Zihinsel engelli öğrenciler istihdama kazandırıldı

ŞABAN KILIÇCI - Bursa'nın İnegöl ilçesinde kurulu özel eğitim merkezinde öğrenim gören zihinsel engelli 30 öğrenci, mobilya sektörü başta olmak üzere çeşitli sanayi kuruluşlarında istihdam edilmeye başlandı.

Ömer Osman Çağlayan Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi'nin İnegöl Kaymakamlığı ve çeşitli sanayi kuruluşlarının desteğiyle hayata geçirdiği "Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Öğrencilerinin Sanayi İşyerlerindeki Beceri Eğitimleri Projesi (SİBEP)" kapsamında istihdam edilen erkek öğrenciler mobilya, kız öğrenciler de tekstil fabrikalarında çalışıyor.

Haftanın 4 günü fabrikalarda çalışan, 1 gün de okullarına devam eden öğrencilerin iş hayatına uyum sorunlarının önüne geçmek amacıyla eğitim merkezinin öğretmenleri, fabrikaların yetkililerine engellilerle doğru iletişimin kurulabilmesi için eğitimler de veriyor.

- "Öğrencilerden memnunlar, 'Bu öğrencilerden daha yok mu?' talepleri alıyoruz"

Merkez Müdürü Mustafa Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okullarında 117 öğrencinin eğitim gördüğünü, bunlardan 30'unun ilçedeki çeşitli fabrikalarda işe başladığını belirtti.

Öztürk, engelli öğrencilerin fabrikalardaki istihdamının önemini vurgulayarak, "Bu proje, engelli öğrencilerin yaşama kazandırılması, kendi ayakları üzerinde durmaları, ailelerinin seçkin, kendini kabul ettirmiş bireyi olarak varlıklarını sürdürmeleri anlamında önem arz ediyor. Bu anlamda da bu projeyi önemsiyoruz." diye konuştu.

Öğrencilerin 10. sınıftan itibaren kendi kabiliyetine göre iş hayatına yönlendirildiğini anlatan Öztürk, genelde erkek öğrencilerin mobilya, kız öğrencilerin de tekstil sektöründeki firmaları tercih ettiğini söyledi.

Öztürk, 30 öğrencinin haftanın 4 günü sanayi işletmelerinde çalışmaya başladığını, işverenlerin de projeden memnun olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Okulumuzun mevcut öğrenci sayısı 117'dir. 4'ü kız, 26'sı erkek olmak üzere 30 öğrencimiz, ilçemizin muhtelif sanayi kuruluşlarında çalışıyorlar. Sanayi iş yerlerinden gelen tepkilerden görüyoruz ki, öğrencilerimizden memnuniyet duyuyorlar. 'Bu tür öğrencilerden daha yok mu? Bize gönderin' talepleri almaktayız. Bu da bizi memnun ediyor."

- "Onların mutluluğu aslında bizim mutluluğumuz"

İlçede faaliyet gösteren bir mobilya fabrikasının İnsan Kaynakları Müdürü Turgay Dede, 8 öğrenciyi fabrikalarında istihdam ettiklerini belirtti.

Dede, bu öğrencilerin kabiliyetlerine göre mobilya üretim, kenar bantlama ve ambalaj bölümlerinde çalıştığını dile getirerek, "Öğrencileri, hemen hemen her bölüme dağıttık. Öğrencimizin özelliğine göre, ambalaj, kenar bantlama bölümünde çalışan var. Kişinin biraz da yetkinliğine göre hangi bölümde yetkinse o bölümlere vermeye çalıştık. Şu anda da başarılı olduğumuzu açıkçası düşünüyorum. Mobilya üretiminde devam ediyorlar." ifadelerini kullandı.

Zihinsel engelli öğrencilerin toplumun birer parçası olduğunu vurgulayan Dede, şunları kaydetti:

"Zaman zaman problemler çıktığında birebir kendileriyle ilgileniyoruz. Çünkü bu öğrencilerimiz hassas öğrenciler. Biz de hassas olmak zorundayız. Toplumun birer parçası bunlar. Bunları görmezden gelemeyiz. Bunlara sahip çıkmalıyız. Çünkü sonuçta bir toplumu oluşturan bireyler. İyi olacağı düşüncesindeyim. Buna 2016 yılında başladık. Devamının da geleceği düşüncesindeyim. Çocukların mutluluğu gözlerinden okunuyor. Onların mutluluğu aslında bizim mutluluğumuz oluyor. Onlar mutlu oldukça biz de mutlu oluyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.