Bursa

Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı

18:19 29 Nisan 2016
Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı

Bursa Büyükşehir Belediyesince Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı dolayısıyla koleksiyoner Necmettin Özçelik'in arşivinden yararlanarak hazırlanan "Unutulmuş Bir Zafer" adlı sergisi açıldı.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, Bursa Kent Müzesi'ndeki serginin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Kut'ül Amare'nin nasıl geliştiğini anlattı.

Karlık, 1. Dünya Savaşı'nın üzerinden 100 yıl geçtiğini anımsatarak, şöyle dedi:

"Bizler, düne kadar Çanakkale Zaferi üzerinden tarih okumaları yapıyorduk. Ancak unuttuğumuz, daha doğrusu unutturulan bir zaferimiz daha vardı, 100 yıl önce, Kut-ül Amare. Osmanlı ordusu, o zamanlar hem Çanakkale ve Sarıkamış-Kafkas cephelerinde, hem Irak, Suriye, Filistin, Hicaz, Yemen cephelerinde, hem de Romanya, Makedonya ve Galiçya cephelerinde savaş verdi. İki büyük destansı zaferle çıkıldı bu savaşlardan. Biri Çanakkale, diğeri de Kut Zaferi."

Kut'un teslim alınmasıyla orduya tebrik mesajı yayınlayan Halil Paşa'nın o günün "Kut Bayramı" olarak kutlanmasını istediğini aktaran Karlık, şöyle devam etti:

"Kut'ül Amare Zaferi, 1952'ye kadar Kut Bayramı olarak kutlanıyordu ancak daha sonra kutlamalara son verildi. Bölge Kanuni Sultan Süleyman zamanında Osmanlı'ya dahil oldu. 1914 yılında İngilizler, Basra Körfezi'nden başlayarak Irak'a müdahale edip Irak'ı ele geçirmeyi planladılar. Bunu başardıkları zaman birçok gelişme, İngilizlerin lehine olacaktı. 15 Aralık 1915 tarihinde Türk birlikleri Kut kuşatmasını başlattı ve 4 buçuk aylık kuşatma, zaferle sonuçlandı. Bizim için zafer olan Kut'ül Amare, İngilizlerin 1. Dünya Savaşı'nda yediği en büyük darbe olarak tarihe geçmiştir."

Çatışmalarda Türk birliklerinin 10 bin şehit, İngilizlerin de 40 binden fazla kayıp verdiğini ifade eden Karlık, "Ele geçirilen tutsaklardan general ve yüksek rütbeliler, Bursa'ya diğerleri Anadolu'nun farklı şehirlerine sevk edildi. İngiliz ordusundaki Hintli Müslüman erler, halifelik makamına bağlılıklarını artırmak maksadıyla diğer esirlerden ayrılarak Bursa'ya getirildi. Burada özel muamele gördüler." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmanın ardından Karlık ve beraberindekiler, açılış kurdelesini keserek, sergiyi gezdi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.