Bursa

THY 5. Bursa Bilim Şenliği

19:27 06 Mayıs 2016
THY 5. Bursa Bilim Şenliği

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ar-Ge'nin son 10 yılda Türkiye'nin gündemine oturduğunu belirtrek, "Ar-Ge'ye çok ciddi kaynak ayırıyoruz. Gayri safi milli hasıla içindeki payı 2 katından fazlaya çıktı. Karşılığında özgür düşüncenin, hür zihinlerin ortaya koyduğu yaratıcı eserler görmek istiyoruz." dedi.

Ala, Merinos Parkı'nda, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansınca (BEBKA) düzenlenen "THY 5. Bursa Bilim Şenliği"nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, her çağın bir lokomotifi olduğunu, yaşanan çağın da bilişim ve inovasyon çağı olacağını belirtti.

"Yaratıcılık, üretim faktörleri arasında en başa oturdu" diyen Ala, bir bilgisayar ya da telefon programını icat edip piyasaya süren kişinin zenginliğin adresi olduğunu söyledi.

Ala, bir ülkede insanların zihinlerini ve kapasitelerini ortaya koyabilmesi için o iklimin oluşması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Biz, inovasyon çalışmalarının, keşiflerin adresi olmak istiyoruz. Bu ülkeye insanlar gelsin ve zihinlerinde ne varsa onları ortaya koyacak çalışmalar yapsın. Bunun daha da spesifik adresi üniversitelerdir. Üniversitelere kaynak aktarıyoruz, daha fazlasını da aktarırız. Ar-Ge, son 10 yılda Türkiye'nin gündemine oturdu. Ar-Ge'ye çok ciddi kaynak ayırıyoruz. Gayri safi milli hasıla içindeki payı 2 katından fazlaya çıktı. Karşılığında özgür düşüncenin, hür zihinlerin ortaya koyduğu yaratıcı eserler görmek istiyoruz. Bunun en iyi yapılabileceği yer üniversitelerdir."

Ala, ülkenin arzulanan yere Ar-Ge ile ulaşılabileceğini, bilim ve teknoloji alanında çok az kişinin bir şey icat etmesi halinde Türkiye'nin abad olacağını ifade etti.

- "2023 hedefine bu ülkenin gençleriyle hep beraber gideceğiz"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da devlet ve millet için çalışmaya ve yürümeye hiç durmadan devam edeceklerini söyledi.

Bilim ve teknoloji alanındaki çalışmaları her zaman takdir ettiklerini dile getiren Kılıç, bu alanda 2002'den sonra önemli ilerlemeler kaydedildiğini anlattı.

Kılıç, Ar-Ge'yi geliştirmek gerektiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AK Parti iktidarlarında bunlar yapıldı, bunların kanunları çıkartıldı. Özel sektörlerle iç içe, el ele çalışmalar yapıldı. Bunları hatırlamamız lazım. Aynı zamanda yakın dönemde ülkemizin birliği ve beraberliği için mücadele eden asker, polis, korucu olsun bu noktada kullandıkları silahlarla ilgili çalışmada, Türkiye'nin milli piyade tüfeğini ortaya koymaya çalışmasına dahi bir şekilde set koymaya kalkıldı. Türkiye, kendi tüfeğini üretmek için yıllar önce adım attığında, 'Siz tüfeği üretmeyin, mermi yapın, tüfeği biz size veririz' denildi. Bu ülke uçak fabrikası yapıyordu, tencere fabrikasına çevirdiler. İyi adımlarla yerli otomobil noktasında bir adım atıldı, yine bir el geldi ve benzinini eksik koydu, 'Araba işe yaramaz' deyip tarihin raflarına kaldırıldı. Bugün biz bunların hepsini yapacağız diye ortaya çıktığımızda 'Yapamazsınız' diyorlar, yaparız. Biz bunu yapacağız."

Millete güvendiklerini aktaran Kılıç, "2023 hedefine bu ülkenin gençleriyle hep beraber gideceğiz." ifadelerini kullandı.

Ala ve Kılıç, daha sonra şenliğe katkıda bulunan kuruluş ve firmalara plaket verdi, alandaki proje ve atölye çadırlarını gezdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.