Bursa

Tüketicilere "yeni sezon ürünleri için acele etmeyin" uyarısı

11:34 08 Mayıs 2016
Tüketicilere "yeni sezon ürünleri için acele etmeyin" uyarısı

CEM ŞAN - Tüketici örgütlerinin yetkilileri, mağazalarda giyim ürünleri ve ayakkabıların "yeni sezon" adıyla pahalı fiyatlardan satışa sunulduğunu iddia ederek, bu dönemde giysi ve ayakkabı satın almayı düşünenlere acele etmemelerini önerdi.

AA muhabirinin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Balıkesir Bölge Müdürlüğünün nisan ayı enflasyon rakamlarından derlediği bilgilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisanda bir önceki aya göre yüzde 0,78, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 2,55, yine geçen senenin aynı ayına göre yüzde 6,57 ve 12 aylık ortalamalara kıyasla yüzde 7,84 artış gösterdi.

Yıllık bazda en yüksek artışın yaşandığı bölgeler, yüzde 7,57 ile ''Bursa, Eskişehir, Bilecik'', yüzde 7,30 ile "Ankara", yüzde 7,15 ile "Balıkesir, Çanakkale" ve "İzmir" oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla nisanda, aylık bazda en yüksek artış yüzde 12,60 ile giyim ve ayakkabı grubunda görüldü. Balıkesir, Çanakkale istatistiki bölgesinde ise aylık en fazla artış yüzde 22,27 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti.

Nisanda kadın gömleğinin fiyatı bir önceki aya göre yüzde 79, erkek ayakkabısı yüzde 25,08 ve erkek ceketi yüzde 14,73 arttı.

Tüketici örgütleri, giyim ve ayakkabı grubundaki bu fiyat artışlarının "yeni sezon" ürünlerinden kaynaklandığını öne sürerek, tüketicileri alışveriş konusunda biraz sabırlı olmaya çağırdı.

- "Günün modasına uymak için alışveriş"

Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü Mehmet İmrek, tüketicilerin önemli bölümünün, sezon başında günün modasına ayak uydurmak için mağazalara adeta hücum ettiğini söyledi.

Mağaza işletmecilerinin de bunu bilerek sezon başında giyim ve ayakkabıda normal değerinin üzerinde fiyat uyguladığını vurgulayan İmrek, şöyle konuştu:

"Havalar ısındı, kışlıklar kaldırıldı. Yeni sezon ürünleri vitrinleri süslemeye başladı. Bu ürünler tüketiciye cazip gelebilir ancak fiyatları şu anda normal değerinin çok üzerinde. Sezonun ortalarına gelindiğinde satış rakamları arzu edilen noktaya gelmediği durumda 'indirim', 'damping', 'kampanya' gibi adlar altında sezon sonu fırsatları diye çok pahalı satılan ürünleri düşük fiyatlarla satışa sunuyorlar. Tüketici giyim ürünlerini değeri üzerinde satın aldığı zaman fazla para ödeyerek zarara uğruyor. Yeni sezon ürünlerinde tüketiciler biraz sabırlı olmalı. Acil ihtiyaçlar belirlenmeli, piyasa araştırması yapıldıktan sonra alışveriş yapılmalı. Bir ürünü bugün 'yeni sezon' adı altında 250 liraya satan mağaza, sezon sonunda bunu 100 liranın altına çekiyor ve yine de kar edebiliyor."

- "İndirimlere kanmasınlar, tuzağa düşmesinler"

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz da tüketicilerin bir ürünü almadan önce piyasa araştırması yapması gerektiğine değindi.

"Yeni sezon" adı altında satılan ürünlerin enflasyonu yükselttiğine dikkati çeken Yılmaz, "İlla alınacaksa piyasa araştırması yapılmalı. İndirimi de yakından takip etmeli. Mağazalar mevsimsel indirim yapmışsa o zaman tüketici bu indirimden önceki fiyatı da görmeli. İndirim ile önceki fiyatı aynı büyüklükte etiket üzerinde olması gerekir." dedi.

Yılmaz, tüketicileri mağazalara çekmek için "yüzde 70'e varan indirim" gibi başlıklarla değişik kampanyalar yapıldığını aktardı. Bu tür kampanyaların tuzak olduğu görüşünü savunan Yılmaz, "O dedikleri yüzde 70'e varan indirimler 2-3 numunelik veya satılmayan ürünlere yapılıyor. Tüketicinin ilgisini çekerek fiyatı yüksek yeni sezon ürünleri satmaya çalışıyorlar. Tüketiciler bu konularda dikkatli olmalı. İndirimlere kanmasınlar, tuzağa düşmesinler." diye konuştu.

Mağaza işletmecilerinin, taksit kampanyalarıyla da kredi kartının kullanımını cazip hale getirmeye çalıştıklarını anlatan Yılmaz, kredi kartlarının taksit ve indirim gibi kampanyalara kanılarak hemen kullanılmamasını tavsiye etti.

Tüketicilere, bütçelerini hesaplamadan alışveriş yaparak kendilerine zora sokmamalarını öneren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Tüketiciler 'yeni sezon' diye bütçelerini yormamalı, biraz daha beklemeli. Gördüğü giysi ya da ayakkabıyı hemen almak yerine biraz daha bekleyerek çeşitli ürünlerin de sunulduğu sezonun ortasında almalı. Yeni sezon ürünlerinde biraz sabırlı olan tüketici, aynı giyim eşyası ya da ayakkabı için cebinden çıkacak para miktarını düşürebilir. Ayrıca, alışveriş yapmadan önce araştırma yapmalı. Aynı ürünü internetten veya diğer mağazalardan daha ucuza bulabileceğini akıldan çıkarmamalı."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.