Bursa

"Bosna Hersek'te iş yapamayacak sektör yok"

11:03 10 Haziran 2016
"Bosna Hersek'te iş yapamayacak sektör yok"

CEM ŞAN - Bosna Hersek'in İstanbul Başkonsolosu Began Muhic, ülkesinin önemli bir kalkınma döneminden geçtiğini belirterek, "Yatırım için çok fırsatlarımız ve vergi kolaylıklarımız var. Bosna Hersek'te iş yapamayacak sektör yok." dedi.

Bir program için Bursa'ya gelen Muhic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'te sadece Boşnakların, Sırpların ve Hırvatların değil farklı kültürden insanların bir arada yaşadığını söyledi.

Bosna'da farklı kültürden veya milletten insanların bir arada huzur içinde yaşamasını zenginlik olarak gördüklerini dile getiren Muhic, ülkelerinin çok kültürlü yapısıyla övündüklerini kaydetti.

Şubatta Avrupa Birliğine (AB) adaylık başvurusunda bulunduklarına işaret eden Muhic, şöyle konuştu:

"2017 başında aday ülke konumuna geçmeyi planlıyoruz. Amacımız AB'ye girmektir. Hızlı bir süreç içindeyiz. Bunun için de önümüzde bir engel gözükmüyor. Bosna Hersek çok kültürlü yapısı ve huzurlu yaşam ortamıyla uluslararası toplumlara örnek olacak ve model teşkil edecek bir ülkedir. Zaten bir Avrupa ülkesiyiz. Bu anlamda çevremizdeki ülkelere örnek oluyoruz. Anayasal değişim sürecinde yönetimle ilgili ülkemizdeki bazı sorunları çözme çabasındayız. Onları çözdüğümüzde yüzde 100 herkesin yaşamak istediği bir Avrupa ülkesi olacağız."

- "Fırsatlar ülkesi"

Bosna Hersek'te yatırım yapan firmaların çok memnun kaldığını aktaran Muhic, "Bosna Hersek bütün ülkeler için fırsatlar ülkesi. Şu anda kalkınma döneminden geçiyoruz. Yatırım için çok fırsatlarımız ve vergi kolaylıklarımız var. Bosna Hersek'te iş yapamayacak sektör yok." dedi.

Türkiye'den Bosna'da iş yapan bir çok firma bulunduğunu belirten Muhic, "Türkiye'den bazı büyük firmalar cam, kağıt gibi sektörlerde Bosna'da yatırım yaptı. Türkiye'nin özellikle devlet olarak yatırımı çok fazla. Yapılacak çok şey ve alınacak çok yol var. Türkiye'de Bosna Hersek'in fırsatlarını tanıtmak istiyoruz." diye konuştu.

Yatırımcıların Bosna Hersek'e ticari gözle bakmalarını isteyen Muhic, şöyle devam etti:

"Bosna Hersek, sadece Balkanlarda değil bölgesinde en düşük vergilere sahip ülke. Bu durum yatırımcı açısında büyük bir avantaj. Bosna Hersek'in yer altı ve üstü zenginlikleri çok fazla. Su zengini bir ülke. Kaliteli ormanlarla kaplı. Bu ağaç açısından zenginlik sağlıyor. Tarım arazileri oldukça verimli ve bereketli. Hayvancılık sektörü için de aynı şeyleri söyleyebiliriz. Bosna'da çok yüksek bir su potansiyeli var. Bu hem enerjide hem de tarımda kullanılabilir. Hidroelektrik enerji projeleri fazla. Kendi enerjisini kendisi üreten ve fazla veren bir ülke."

Devlet ve yerel yönetimler düzeyinde yatırımcılara her zaman kapılarının açık olduğunu dile getiren Muhic, "Yatırımcının konusuna ve seçtiği sektöre uygun olarak çeşitli destekler sunuyoruz. Bu vesileyle yatırım yapmak isteyenlere çağrıda bulunuyorum." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.