Bursa

İznik UNESCO yolunda

18:39 15 Temmuz 2016
İznik UNESCO yolunda

İznik ilçesinin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) listesine girebilmesi için Bursa Büyükşehir Belediyesi ile İznik Belediyesi tarafından İznik Alan Başkanlığı kuruldu.

İznik'teki 1'inci Murat Hamamı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik'in önemli bir değer ve önemli bir tarih başkenti olduğunu ifade ederek, "Bursa, örnek ve öncü bir şehir. İstanbul'dan sonra tarihi kültürel mirasta ikinci olan bir şehir. Ecdad yadigarı eserleri ayağa kaldırdık." dedi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa'da tüm tarihi dönemlere yönelik özgün çalışmaların yapıldığını ifade eden Altepe, "2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine dahil olan Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık'tan sonra İznik de UNESCO yolunda. Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonuyla İznik'te 4 üniversite kazı çalışmalarına devam ediyor." şeklinde konuştu.

İznik'in Hristiyan alemi açısından da çok önemli bir değer olduğunu hatırlatan Altepe, şöyle devam etti:

"Hedefimiz bir an önce UNESCO listesinde yer alınması. Kültür ve Turizm Bakanlığının yapmış olduğu başvuru neticesinde 15 Nisan 2014'te İznik UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine kabul edilmiştir. UNESCO Dünya Miras Asıl Listesine girebilme sürecinde yönetim alanı sınırlarının belirlenmesi, adaylık dosyası ve yönetim planı hazırlanması aşamaları bir bütünün parçaları olduğundan tüm bu çalışmaların aynı paralellikte, hızlı ve koordineli olarak tek bir çatı altında yürütülmesi gerekmekte. Bu doğrultuda, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile İznik Belediyesi arasında İznik Yönetim Planı ve UNESCO Dünya Miras Listesi başvuru çalışmalarının yürütülmesine ilişkin protokol imzalandı."

İznik'in UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alabilmesi için onaylanmış bir yönetim planının olması gerektiğini aktaran Altepe, şunları kaydetti:

"Yönetim planının hazırlanması, onaylanması, uygulanması ve denetlenmesi amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından İznik Alan Başkanlığı kuruldu. İznik Alan Başkanlığı söz konusu alanda yetki ve sorumluluk sahibi kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütlerini, meslek odalarını, hak sahiplerini, uzmanlar ve alanda yaşayanlar arasında iletişimi sağlayarak bir eşgüdüm platformu oluşturacaktır. Burada tüm İznik'in esnafından vatandaşına ve tüm kurumlarına kadar sahiplenilmesi önemlidir. Ayrıca alanın uluslararası normlarda yönetilmesiyle ilgili hedef ve stratejileri belirleme, ortak kararlar alma ve uygulamalar yapmak üzere koordinasyon görevi üstlenecektir. Bu önemli ve tarihi görevi yerine getirmek üzere, İznik Alan Başkanı olarak konunun uzmanı olan Prof. Dr. Murat Taş atanmıştır. İlgili yönetmelik gereğince danışma, eşgüdüm ve denetleme kurullarının oluşturulmasına başlanmış. Alan Başkanı ve destek veren tüm paydaşlarla İznik'in UNESCO Dünya Miras Listesine girme yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam edilmektedir."

İznik'in bir miras olmaktan çok birikimiyle gelecek nesillere aktarılması gereken bir değer olduğunu vurgulayan Alan Başkanı Prof. Dr. Murat Taş ise "Bu ekibe görevlendirilmekten dolayı onurluyum. Tecrübeli alan başkanlığı ekibiyle İznik'in UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesi için uzun ve yoğun çalışmaları en iyi şekilde gerçekleştireceğimize inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Toplantıya İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.