Bursa

Vakıf Kültürü Müzesi açılışa gün sayıyor

13:53 27 Ağustos 2016
Vakıf Kültürü Müzesi açılışa gün sayıyor

Bursa'yı, müzecilik anlamında öncü bir kent haline getirmek için uğraş veren Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı'dan günümüze vakıflar ve vakıf eserlerini anlatan Vakıf Kültürü Müzesi'nin açılışı için gün sayıyor.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki (AKKM) Tekstil Sanayi Müzesinin üst katında oluşturulan müzedeki son hazırlıkları inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, çalışmalar hakkında Kültür Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas ile Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez’den bilgi aldı.

Altepe, Osmanlı'nın kent hayatına geçtiği Bursa'da o döneme ait izleri gün yüzüne çıkardıklarını, vakıfların da Osmanlı'nın en önemli unsurlarından biri olduğunu belirtti.

Osmanlı ve Türk kültüründe önemli bir yeri olan vakıfların bu topraklardan dünyaya yayıldığını ve örnek alınan bir sistem olduğunu kaydeden Altepe, "Bu sistemde yeni gelir getirecek mülkler, çarşılar, hanlar, değişik binalar var. Bunların gelirleri insanların hizmetinde kullanılıyordu ve bu eserleri yapanların da kıyamete kadar amel defteri açık kalıyor. Bu müzede bunları anlatacağız." dedi.

Müzeyle vakıfların ne olduğu, nasıl geliştiği, ne amaçla kurulduğunu ve dünyaya nasıl yayıldığını anlatacaklarını söyleyen Aktepe, "Bu eserlerin kimi Bursa kimi de İstanbul'daki hizmetlerin görülmesinde kullanıldı. Hatta Kabe, Mekke ve Medine'ye kadar oradaki hizmetlerin görülmesi için kurulmuş vakıflar var." diye konuştu.

Göreve geldiklerinde kentte 4 müze olduğunu, şu anda ise müze sayısının 15'e çıktığını dile getiren Altepe, dönem sonuna kadar müze sayısını 25'e çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.

Vakıf Kültürü Müzesinin özellikle geçmişten günümüze sosyal hayatın farklı bir yönünü gözler önüne sereceğini de ifade eden Başkan Altepe, şunları kaydetti:

"Vakıflardan elde edilen gelirlerin genellikle medreselerde öğrenci yetiştirme, yolda kalan insanlara barınma imkanlar sağlama, fakir ve muhtaçlara yemek dağıtılması, aş evlerinin desteklenmesi gibi alanlarda kullanıldığını görüyoruz. Kimi küçük bir çeşme yapmış vakıf olarak adamış. Tüm bu güzellikleri anlatan müzemiz artık açılışa hazırlanıyor. Halkımız burada Yeşil Cami'yi görecek, Ulu Cami'nin minberindeki güneş sistemini görecek. Vakıflar burada en güzel şekilde anlatılacak."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.