Bursa

Bu mezbahada kurban bekleme süresi; 15 dakika

11:24 09 Eylül 2016
Bu mezbahada kurban bekleme süresi; 15 dakika

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, 3,5 milyon lirası Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı'nın hibe desteği, toplam 11 milyon liraya 26 kasap tarafından kurulan mezbaha, kurbanlık büyükbaş hayvanı 15 dakikada kesip, teslim edecek.

Mezbahada, kesim işleminin yanı sıra deri soyma, ayıklama ve parçalama işlemleri de bu süreçte tamamlanacak.

İnegöl Entegre Et ve Süt Mamülleri Limited Şirketi Ortağı ve İşletme Müdürü Ali Tekeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İnegöl'deki eski mezbahaların yıkılma sürecinin ardından İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın teşviki ve 26 kasabın bir araya gelmesiyle yeni mezbahane inşaatına 2014 yılında başladıklarını söyledi.

Tekeş, 7 bin metrekare kapalı alana sahip inşaatın 2015 yılı sonunda tamamlandığını, tesisin bu yılın ocak ayında da hizmete açıldığını belirterek, "Buranın toplam maliyeti 11 milyon lira civarında oldu. Bunun 3,5 milyonunu Avrupa Birliği Destek Fonundan hibe olarak aldık. Geri kalan kısmını 26 arkadaş kendi bütçemizle yaptık bunu. İşletmemiz Avrupa Birliği standartlarında, hijyen koşullarında, otomatik sistemli makinelerimizle şuanda her şeyi paslanmaz, standartları yüksek, Türkiye'de hemen hemen bir numara mezbahane desek doğrudur." diye konuştu.

İşletmelerinin günlük kesim kapasitesinin büyükbaşta 250, küçükbaşta ise bin adet olduğunu kaydeden Tekeş, şöyle devam etti:

"Esnaf kesimleri yaptığımızda kesimden sonra yüzüm işlemine, parçalama işlemine geçtiğimizde 1,5 dakika sonra soğuk hava depolarımıza girmiş oluyor. Hiçbir bakteri üremeden, sıcak havayla fazla temas etmeden doğrudan hemen soğut hava depolarımıza giriyor. Oradan da bir gün dinlendikten sonra yine termokingli araçlarımızla kasaplara, marketlere karkas et sevkıyatını yapıyoruz. Hedeflerimiz tam bir kombine olarak burayı çalıştırmak. Şuanda yüzde 20 kapasiteyle çalışıyoruz. Ama ilerleyen dönemlerde burada toptan et satışlarımız, sucuk, köfte, kavurma, pastırma imalatı yapılacak inşallah."

- Büyükbaş kurban 15 dakikada teslim edilecek

Tekeş, Kurban Bayramı'na yönelik hazırlıklarının tamamlandığına da değinerek, şunları kaydetti:

"Kurban Bayramı'nda burada ilk kez kesim yapacağız. Normal standartta 1,5 dakikada kesilen büyükbaş hayvanımız Kurban Bayramı'nda elemanlarımızı fazlalaştırarak, bunu kesim yapıldıktan sonra hayvanın can verme işlemi bittikten sonra yüzüme geçildiğinde 1 dakika içerisinde soğuk hava depolarına gidip oradan da kurban sahiplerine inşallah teslim edeceğiz. Hedefimiz bu bayramda bir günde 500 adet büyükbaş hayvan kesmek. Büyükbaş hayvan kesim fiyatımız 300 lira. İstenirse burada kemikten sıyrılma işlemimiz de olacak. Burada 300 lira kemikten sıyırmak için alıyoruz. Küçük hayvan 50 lira. Küçük hayvanda çok fazla talep olmuyor fakat büyük hayvanda şuanda fazla talebimiz var. Hayvan kesim bandına girdiğinde vatandaşımız 15 dakika sonra sakatatını, etini alabilecek."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.