Bursa

Roma Tiyatrosu'ndaki kazı çalışmaları

19:22 31 Ekim 2016
Roma Tiyatrosu'ndaki kazı çalışmaları

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan ve İznik Roma Tiyatrosu'nda kazı çalışmalarının yıl boyu devam etmesi öngören protokol kapsamında, kış dönemini kazı çalışmalarına başlandı.

Bursa Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, alanda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında konuşan İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, yıllardır süren arkeolojik çalışmaların son zamanlarda hızlandığını bildirdi.

Pehlivan, şunları kaydetti:

"Tabi ki bu çalışmaların hızlanmasının sebebi, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığımız ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında bu çalışmaların tüm yıl tam zamanlı bir şekilde yürütülmesine yönelik imzalanan protokol. Bugün burada bu çalışmaların meyvelerini görüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın himayelerinde Büyükşehir Belediyemizin, finansal desteği, 9 Eylül Üniversitesi ve hocalarımızın gayretli çalışmaları ve yine Bakanlığımız adına Müze Müdürlüğümüzün kazı başkanlığında bu çalışmalar yürüyor. Bizler de gerek kaymakamlık olarak gerek belediye başkanlığı olarak bu çalışmaları yakından takip etme gayretindeyiz."

Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü hocaları Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç, İznik’in kendilerini büyülediğini belirterek, bugüne kadar yapılan kazıları kaldığı yerden devam ettirdiklerini kaydetti.

İznik’in tarihi hakkında bilgiler veren Meriç, Roma Tiyatrosu’ndaki çalışmaları 3 yılda bitirmeyi planladıklarını dile getirdi.

1964-1980 arasında İstanbul Üniversitesi, 1980-2006 arasında ise Arkeolog Bedri Yalman tarafından Roma Tiyatrosu’nda belirli dönemlerde yapılan kazı çalışmalarının hız kazanması için iki yıl önce Büyükşehir Belediyesi devreye girmişti. Büyükşehir Belediyesi ile Kültür Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokolle kazı ve restorasyon çalışmalarının yılın bir bölümü değil, tam zamanlı olarak yıl boyunca yapılması kararlaştırılmıştı. Protokol kapsamında Kültür Turizm Bakanlığı himayesindeki çalışmalara finans desteği Büyükşehir Belediyesi’nce sağlanırken, Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü de kazılara başlamıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.