Bursa

Çırak başladığı sektörde dünyanın tercihi oldu

11:01 22 Şubat 2017
Çırak başladığı sektörde dünyanın tercihi oldu

VEDAT YÜCEBAŞ - Çırak olarak başladığı otomotiv sektöründe 25 yıl önce kurduğu özel tasarım araç firmasıyla adını dünyaya duyuran Erbakan Malkoç'un dönüşümünü yaptığı otomobil, minibüs, otobüs, jet ve yatlar, bürokratlardan sporculara, sanatçılardan iş adamlarına kadar birçok ünlü isim tarafından tercih ediliyor.

Küçük yaşta anne ve babasını kaybetmesinin ardından ağabeyiyle geldiği İstanbul'da bir tamirciye çırak olarak başlayan Malkoç, bir program kapsamında geldiği Bursa'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "imkansız" kelimesini kabul etmediğini, insanın mücadele ettiği sürece başarıyı yakalama noktasında her türlü imkanı bulabileceğini söyledi.

Çocukluğundan bu yana otomobillerle ilgilenmenin en büyük hayali olduğunu vurgulayan Malkoç, hayalinin peşinde koştuğunu, 25 yıl önce özel araç tasarım firmasını kurduğunu anlattı.

O dönemde araç tasarımına 20 metrekarelik küçük bir alanda başladığını, bugün ise 10 bin metrekarelik bir fabrikada dünyaya adını duyuran bir firma olduklarını aktaran Malkoç, "Biz tasarım noktasında çok yetenekli gelişmiş ve üretim noktasında da tasarladığını üreten yetkide ender olan şirketlerden biriyiz. Bizim önemli müşterilerimiz var. Bunların otomobillerini yaptıktan sonra helikopterlerini de jetlerini de yatlarını da size yaptırmak istiyorlar. Bu manada biz çok gelişmiş bir şirketiz ama bizi asıl dünyanın tanıdığı işimiz otomobil dönüşümü." dedi.

- Cenevre Otomobil Fuarı'nda Türk markası

Sektöre çırak olarak başladığını ve o günleri hiç unutmadığını dile getiren Malkoç, şöyle devam etti:

"Türkiye'den çıkmış bir dünya markası var. 7 Mart'ta Cenevre Otomobil Fuarı'na katılacak şirket unvanını aldık. Orada bir Türk şirketi olarak yer alacağız. Bu fuarda yer alan ilk Türk şirketi olacağız. Bu da bizim için çok heyecan ve onur verici bir durum. Biz otomobil dönüşümü noktasında ilklerde dünya çapında ülkemizi temsil eden bir şirketiz. Yurt dışında bayilerimiz, satış noktalarımız var. Özel tasarım otomobilde bizi tercih ediyorlar. Bu konuda iddialıyız."

Teknoloji, tasarım ve kaliteyi bir otomobilde fazlasıyla buluşturduklarını belirten Malkoç, şunları kaydetti:

"Bürokratlardan sporculara, sanatçılardan iş adamlarına kadar dünyanın birçok ünlü isim tarafından tercih ediliyoruz. Özel tasarım araçlarımız, Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor. Dünyanın en iyi otomobil üreticisinin otomobilini alıp değiştirip, dönüştürüp 3-4 katı üstüne dünyaya satan bir şirketiz. Otomobil, minibüs, otobüs, jet, yat hiç fark etmez. Bizim işimiz bu."

İş hayatında "Bir günü diğer güne eşit olan insan zarardadır ve kayıptadır." felsefesini benimsediklerini aktaran Malkoç, her yaptıkları işin diğerine benzememesine özen gösterdiklerini vuruladı.

Malkoç, el yapımı konusunda dünyanın en işçiliğinin kendilerinde olduğuna dikkati çekerek, "Bu konuda en iyisi biziz. Hiç tevazu göstermem. Ben otomobilimle konuşuyorum, duygusal bağ kurabiliyorum. 'Biraz yorgunum' dediğimde, araç bana cevap veriyor; 'Erbakan bey koltuğunuzu yatırdım masajınızı açtım isterseniz bir de kahve yapabilirim size' diyor. Benim otomobilim bana bunu söylüyor. Ben bu konuda da hiçbir üreticinin hayalini bile kuramadığı işleri yapan bir şirketim." diye konuştu.

- Yerli otomobil

Türkiye'nin yerli otomobil üretme projesine de değinen Malkoç, bu konuyu desteklediğini, şirket olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Malkoç, Türkiye'nin yerli otomobil marka üretimi gerçekleştirme konusunda yeterli bilgi birikimine sahip olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bizim ülkemiz inşallah yerli otomobilini üretecek. Yerli markalarımız da olacak. Bugüne kadar önceliğimizde yoktu. Artık önceliğimize girmiş vaziyette. Eğer ülke olarak bir şeyi önceliğimize almışsak bunu mutlaka sonuçlandırır yaparız. Bence ülke olarak biz bunu yaparız. Yeter ki inanalım, güvenelim birbirimize. Yerli otomobil dediğiniz nedir ki? Dünyada 200 yıldır trafikte var zaten bu. O zaman demek ki hayal olmaktan çıkmış bu. Sadece bunu önceliğe almak gerekiyordu. Biz de ülke olarak önceliğimize aldık, ülke olarak üretebiliriz, bence hiçbir sıkıntı yok. Bana yerli otomobil konusunda 'gel kardeşim lastiğini tak' deseler gider lastiğini söker takarım. Çünkü mevzu vatansa her şey teferruattır benim için. Benimle ilgili, şirketimle ilgili istenilen bir şey olursa, bir görev olursa yapmak için mücadele ederim."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.