Bursa

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak:

15:10 28 Şubat 2017
MÜSİAD Genel Başkanı Olpak:

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, iş dünyası olarak canlılığın artmasını ve çarkların daha fazla dönmesini istediklerini söyledi.

Olpak, İnegöl'de Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) şubat ayı verileriyle ilgili düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, SAMEKS bileşik endeksinin 2017 yılı şubat ayında, bir önceki aya göre 5,0 puan artarak 51,4 puana yükseldiğini, şubat ayında ekonomik aktivitenin önceki aya göre hızlandığını, böylece endekste 2016 yılı Ekim ayında başlayan dört aylık düşüş sürecinin sona erdiğini belirtti.

Endekste gözlenen bu artışta, hizmet sektörünün önceki aya göre 7,1 puan artış kaydederek 52,8 seviyesine yükselmesinin etkili olduğunu vurgulayan Olpak, 1,4 puan gerileyen sanayi sektörünün ise 50,2 puan olarak gerçekleşerek olumlu görünümünü sürdürdüğünü vurguladı.

Olpak, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi'nin Türkiye ekonomisindeki toparlanma sürecini teyit ettiğini ifade ederek, özellikle ocak ve şubat aylarında gözlenen artışların yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme verisine yönelik olumlu bir izlenim verdiğini, şubat ayı itibariyle hizmetler sektörünün de toparlanma eğilimine girdiğini kaydetti.

Hem sanayi hem de hizmetler sektöründe girdi alımlarındaki artışın sürmesinin, firmaların Türkiye ekonomisine olan güveninin sürdüğünün göstergesi olduğunu aktaran Olpak, "Endekslerde önümüzdeki dönemde de artışın süreceğini düşünüyoruz. 2016 yılının son çeyreğine ait makroekonomik veriler de ekonomik aktivitenin toparlanma sürecinde olduğunu gösteriyor. 2016 yılının son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,9 artış kaydeden sanayi üretimi ve aralık ayında yüzde 9,0 artış kaydeden ihracat, şubat ayında 1,9 puan yükselen imalat sanayi kapasite kullanımı ve 6,0 puan artan reel kesim güven endeksi Türkiye ekonomisindeki pozitif görünümün sürdüğüne işaret ediyor." diye konuştu.

Olpak, açıklanan verilerin Türkiye ekonomisindeki pozitif görünümün sürdüğünü gösterdiğinin altını çizdi.

2016 yılı aralık ayında ihracatın, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9 oranında artarak 12,8 milyar dolara yükselirken, ithalatın da yüzde 2,3 artarak 18,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Olpak, böylece aralık ayında dış ticaret açığının yüzde 10,3 azalarak 5,6 milyar dolara gerilediğini söyledi.

Türkiye ekonomisinin her geçen gün büyüdüğünü ifade eden Olpak, "İş dünyası olarak canlılığın artmasını ve çarkların daha fazla dönmesini istiyoruz. Başarı, devamlılık ister ve süreklilik yani sürdürülebilirlik gerektirir. Sürdürülebilirlik bizim için pozitif istikrar demektir. İstikrar olmadan yeni hedefler belirlemek, yeni projeler üretmek, yeni başarılar elde etmek şöyle dursun, mevcut kazanımları korumak bile mümkün değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Olpak, 28 Şubat postmodern darbesinin yıl dönümünde darbenin en büyük mağdurlarından biri olan merhum Başbakan Necmettin Erbakan'ı vefatının 6. yılında saygıyla andıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"28 Şubat bir takvim çerçevesinde baktığımızda ayın son günü ama 28 Şubat'ın hafızalarımızda canlandırdığı acıları da var. Hatırlamak bile istemediğimiz üzücü olayların yaşandığı bir tarihin yıl dönümündeyiz, 20. yılındayız. Elbette hiç bir zaman bir öç alma peşinde değiliz ve olmamalıyız da. Bize yakışan o değil. Ama şirketlerimizin fişlendiği, ev ve iş yerlerinin gece yarıları çilingirlerle açılıp zorla içeri girildiği günleri de unutmadık. Evlatlarımız ya da ailelerimizin yaşadıklarını da unutmadık. Tarih de unutmayacak. 28 Şubat 'bin yıl sürecek' diye söylenen 'postmodern' diye ambalajlanan bir darbe dönemiydi. Allah'a hamd olsun ki öyle olmadı. Hesaplar tutmadı. 28 Şubat'tan sonra da milletin iradesini temsil eden seçilmiş hükümetlerin devrilme teşebbüsleri de yaşandı. Fakat yine hiç birisi başarılı olamadı. Ben MÜSİAD olarak değerlendirme yaptığımızda 28 Şubat 1997'de nerede durduysak, e-muhtırada da, Gezi olaylarında da, 17-25 Aralık sürecinde de ve elbette bütün milletimizle beraber 15 Temmuz'daki hain FETÖ darbe girişiminde de tam zamanında ve net bir şekilde olmamız gereken yerde durmanın hamdını yaşıyorum. Biz bugün de aynı yerdeyiz. Ülkesini seven iş adamları olarak milletimizin tarafındayız."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.