Bursa

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı

13:42 18 Mart 2017
Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı

Bursa, Eskişehir, Kütahya, Bilecik, Balıkesir ve Yalova'da, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı dolayısıyla törenler düzenlendi.

Bursa'daki ilk tören, Hamitler Garnizon ve Polis şehitliklerinde gerçekleştirildi. Vali İzzettin Küçük, İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Hacıoğlu, üst düzey asker, polis ve bürokratlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile şehit aileleri törende hazır bulundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Küçük ve diğer protokol üyeleri, şehit mezarlarına karanfil bıraktı. Kur'an-ı Kerim tilaveti ve edilen duaların ardından ikinci tören için Pınarbaşı Şehitliği'ne geçildi.

Vali Küçük, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, şehitleri minnet ve şükranla andıklarını söyledi.

Çanakkale'de dünyanın daha önce görmediği bir destanın yazıldığını ifade eden Küçük, "Çanakkale Zaferi, cumhuriyetin kurulmasında en önemli dönemeçlerden biridir. Şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.

Burada da Küçük ve protokol üyeleri, şehit ailelerine sabırlar diledi, mezarlara karanfil bıraktı.

- Eskişehir

Eskişehir'de, Hava Şehitliği'ndeki tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Vali Azmi Çelik, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Önder Tuna, Garnizon Komutanı Hava Orgeneral Hasan Küçükakyüz'ün şehitliğe çelenk bırakmasının ardından, dua edildi.

Şehit mezarlarının gezilmesinin ardından sona eren törene, İl Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı, AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Hacı Şahin ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Ertuğrul Özkütük, mülki ve idari erkan, şehit yakınları ile gaziler katıldı.

- Kütahya

Kütahya Hava Şehitliği'ndeki törende protokol üyeleri, çelenk sunumu sonrası saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu.

Kütahya Hava Tugayını temsilen konuşan Hava Piyade Yüzbaşı Can Ağaç, Çanakkale Zaferi'ni gurur ve heyecanla kutladıklarını belirtti.

Tarih boyunca Türk milletinin bağımsızlığı uğruna en kutsal varlıklarından fedakarlık etmekten tereddüt duymayan aziz şehitler ile kahraman gazilerin şükran ve rahmetle anıldığını dile getiren Ağaç, şöyle konuştu:

"Türk milleti, insanlık tarihi boyunca hür ve bağımsız yaşamış, nice devletler ve imparatorluklar kurmuştur. Türk milleti, devlet olmanın onuruna ve millet olmanın haysiyetine erişmiş, büyük kutsal vatanımızın her karış toprağını kanlarıyla sulayan, ülkemizin bağımsızlığı ve bütünlüğü uğruna hayatlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi daima bağrına basmış ve onlara sahip çıkmanın haklı gururunu taşımıştır."

Tören, Kur'an-ı Kerim okunması, İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar tarafından dua edilmesi ve şehit mezarlarına karanfil bırakılmasının ardından sona erdi.

- Bilecik

Bilecik'te Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, Vali Süleyman Elban ve Belediye Başkanı Selim Yağcı ile Şehit ve Gazileri Derneği Başkanı Hayati Durak, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanlığında görevli Üsteğmen Cafer Çetin, yaptığı konuşmada, tarih boyunca Türk milletiyle, her türlü zaman, mekan ve şartlarda sinsice uğraşan dahili ve harici düşmanların bulunduğunu söyledi.

Türk milletinin her seferinde düşmanları alt etmeyi başardığını ifade eden Çetin, ''Bugün, yurdumuza, namusumuza, birlik ve beraberliğimize kasteden düşmanın yok edildiği, her karış toprağımızın kanımızla yıkanarak düşmandan temizlendiği kutlu gündür. Vatanımıza ve istiklalimize kasteden hain düşmanlara karşı yurdumuzun her karış toprağını aziz kanlarıyla sulayarak şehit ve gazi olan dedelerimiz, babalarımız, analarımız, kardeş ve evlatlarımız olduğu için onurlu ve gururluyuz. Onlar sayesinde bu vatan toprakları üzerinde özgürce yaşıyoruz.'' dedi.

Durak ise 18 Mart'ın, Türk bayrağını yeryüzünün her noktasında taşıyanların, üç kıtayı Türk yurdu haline getirenlerin, Türklük uğruna bedenlerini toprağa koydukları gün olduğunu belirtti.

Öğrenciler tarafından şiirler okunmasının ardından Vali Elban, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Belediye Başkanı Yağcı, daire müdürleri, şehit yakınları ve gaziler, şehitliğe ziyarette bulundu.

2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanlığı askerleri tarafından yapılan saygı atışının ardından dua okundu, daha sonra Elban, şehitlik defterini imzaladı. Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi Salonu'nda, Şeyh Edebali Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından program sunuldu.

Öğrencilerin hazırladığı ''Silahını Vermeyen Şehit'' adlı oratoryo sırasında katılımcılar duygulu anlar yaşadı. Tören, ''Çanakkale Şehitlerine'' adlı şiirin okunması, ilahi korosu ve müzik dinletisiyle sona erdi.

- Balıkesir

Balıkesir Şehitliği'ndeki törende, çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Törende konuşan Hava Piyade Yarbay İsmail Haldun Maden, Çanakkale Zaferi'nin önemine dikkati çekerek, "Çanakkale Zaferi, dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk milletinin belirleyici bir rol oynadığı, Kurtuluş Savaşı'nın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk milletinin kahramanlık ve fedakarlığının doruk noktasına ulaştığı, Türk milletinin kaderinin ve zamanın akışının değiştiği tarihi bir olaydır." dedi.

Türk milletine ve vatana karşı oynanan oyunların, bugün de devam ettiğini kaydeden Maden, şu ifadeleri kullandı:

"Dün Kurtuluş Savaşı için Çanakkale'de, Sakarya'da binlerce şehit verdik, bugün de bölücü eşkıyaya karşı Hakkari'de, Şırnak'ta, Mardin'de, Türkiye'nin her yerinde, nice şehitler vermekteyiz. Ülkemizi bölme hayalinde olanlar, Mehmetçik olduğu sürece asla emeline ulaşamayacaktır. Türkiye 15 Temmuz'da çok karanlık bir gün yaşadı. Cumhurbaşkanımızın çağrısına kulak veren kahraman Türk halkı meydanlara indi. Demokrasisine, cumhuriyetine, geleceğine namusuna, şerefine sahip çıktı ve darbecilere unutamayacakları bir ders verdi. Şundan hiç kimsenin şüphesi olmasın, o gece Türk milleti sadece bir darbeyi önlemekle kalmamış, aynı zamanda ülkesini işgalden kurtarmıştır. Adeta 15 Temmuz Türk milletinin ikinci kurtuluş savaşıdır. Gelecek nesiller, sivili, polisi, askeriyle 15 Temmuz demokrasi direnişinin kahramanlarını asla unutmayacaktır.”

Şehitlik defterinin imzalanmasının ardından protokol üyeleri, askeri erkan, şehit aileleri ve vatandaşlar şehit kabirlerini gezerek, çiçek bıraktı, dua etti.

- Yalova

Yalova'da 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi.

Vali Tuğba Yılmaz, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, Garnizon Komutanı ve Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Ayhan Gedik, Belediye Başkan Vekili Adil Ürekli, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Mustafa Ürkmez, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Şakir Güner'in de katıldığı törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Deniz Öğretmen Yarbay Hayrullah Şahin, yaptığı konuşmada, "Şehitlerimiz, dün bağımsızlığımıza, bugün ise laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bölünmez bütünlüğüne, insan haysiyetine en uygun olan cumhuriyet rejimine, üniter devlet yapısına ve yüce Türk milletine yönelmiş her türlü iç ve dış tehdidi ortadan kaldırma yolundaki azim ve kararlılığımızın ölümsüz kanıtlarıdır. Mehmetçiğin, bugün de gerektiğinde aynı inanç ve azimle canını feda edeceğinden kimsenin şüphesi yoktur. Topraklarımız sonsuza kadar hür ve bağımsız olacaktır." diye konuştu.

Mustafa Ürkmez de "18 Mart Çanakkale'nin geçilemeyeceğinin günüdür. Ülkemizin bağımsızlığı, bütünlüğü ve cumhuriyet uğuruna, kefensiz, mezar taşı olmadan, görevini yapmış olmanın huzuruyla yatan kahramanlarımızı, canlarını bizim için feda eden şehitlerimizi millet ve şükranla anıyoruz." dedi.

Programda, Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi öğrencisi Ezginur Tosuncuk ve Gürkan Sevinç, şiirler okudu.

Buradaki törenin ardından Şehir Mezarlığı'ndaki şehitlikte program düzenlendi. Askeri manga tarafından saygı atışının yapıldığı şehitlikte, Vali Yılmaz ve beraberindeki protokol üyelerince okunan duanın ardından, kabirlere karanfiller bırakıldı.

Vali Yılmaz, şehit aileleriyle de yakından ilgilendi. Yılmaz ve protokol mensupları, daha sonra Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Şubesini ziyaret etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.