Bursa

Bulgaristan'ın seçim uygulamalarına tepki

10:55 27 Mart 2017
Bulgaristan'ın seçim uygulamalarına tepki

Bursa'da, Bulgaristan'da dün gerçekleşen parlamento seçimleri için oy kullanmak isteyenlere zorluk çıkarılması tepkiyle karşılandı.

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Göç) Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamada, dünkü seçimlerin Bulgaristan demokrasi tarihi açısından pek övünülecek bir düzeyde gerçekleşmediği belirtildi.

Cumartesi ve pazar günleri kapalı olan idare mahkemelerine başvuru yapılmaması için seçimlerden hemen önce cuma günü öğleden sonra alınan şok bir kararla AB dışındaki seçmenlere, yani gerçekte Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarına Kiril alfabesiyle basılmış bir dilekçeyi sandık başkanı huzurunda elle doldurma zorunluluğu getirildiği bildirilen açıklamada, dilekçede düzeltmeye izin verilmediği, bir harf hatasında dahi yeni dilekçe doldurulduğu bildirildi.

İyi niyetli olmadıkları çok net şekilde görülen sandık görevlilerinin bu kararı bahane ederek oy kullanma sürecini kasıtlı olarak yavaşlattığı aktarılan açıklamada, bu çerçevede oy kullanmak için sandık başına gelen pek çok seçmenin oy kullanamadan evlerine dönmek zorunda kaldığı vurgulandı.

- "Sandık görevlileri seçmenlere kaba davrandılar"

Açıklamada, seçim kurulunun aldığı son dakika kararına dayanarak seçimi yavaşlatan sandık görevlilerinin tutumu nedeniyle tek bir kişinin oy kullanmasının 27 dakika sürdüğü durumlar olduğu, bu esnada seçim odasına başka seçmen alınmadığına işaret edilerek, şöyle devam edildi:

"Sandık görevlileri anlamsız bahanelerle, sırada bekleyen seçmenlere görev alanları dışına taşan konularda uyarılarda bulundular, seçmenleri azarladılar. Bazı sandık görevlileri seçmenlere çok kaba davrandılar. Adeta Bulgaristan’daki totaliter rejim dönemindeki baskıcı devlet görevlilerinin üslubuyla seçmene yaklaştılar. Saatlerce oy kullanma sırası bekleyen seçmenlerden bayılanlar oldu, acil sağlık müdahalesi yapılanlar oldu. Hem Türkiye hem de Bulgaristan vatandaşı olan bazı sandık görevlileri Bulgaristan'da kurulu eski bir partinin militanı gibi davrandılar. Helsinki Komitesi adına seçimleri izlemek isteyen gönüllü kişilerin bu isteklerine engel çıkarıldı. Bazı sandık başkanları her 15 dakikada bir tuvalet ihtiyacını bahane ederek tuvalete gittiler. Kendileri seçim odasında olmadıkları süre içinde seçmenlerin diğer sandık görevlileri nezaretinde oy kullanmasına da izin vermediler. Tarafsız olması gereken ve bazıları Bulgaristan diplomatik temsilciliğinde görevli sandık başkanlarının Bulgaristan'daki bir partiden telefonla sürekli talimat aldıkları müşahede edildi. Tarafsız olması gereken sandık başkanlarının Bulgaristan'dan bir partinin adına söylem ve eylemlerde bulundukları gözlendi.

Saat 20.00'de sandık başında oy kullanmak için bekleyen kişiler olmasına rağmen seçmenlere oy kullandırılmayan sandıklar oldu. Oy kullanmak üzere sandık başına giden ancak çıkarılan fiziki ve fiili engeller yüzünden oy kullanamayan her Bulgaristan Cumhuriyeti vatandaşının öncelikle Bulgaristan'da ve ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde tazminat davası açma hakkı vardır."

Bulgaristan Cumhuriyeti adli makamlarının, vatandaşlarının oy kullanmalarını fiilen imkansız hale getirdiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Oy kullanmaları fiilen imkansız hale getirilen seçmenlere kötü ve rencide edici davranışlarda bulunan sandık görevlilerinin soruşturacağına ve bu konuda gereken hukuki süreci başlatacağına inanıyoruz. Bulgaristan demokrasisinin ve devlet kurumlarının, mağdur edilen vatandaşlarının haklarını korumasını ve bu mağduriyeti ortadan kaldıracak olan tedbirleri almasını bekliyoruz. Totaliter rejim döneminde maruz bırakıldıkları acılara ve zorunlu göçlere rağmen Bulgaristan Cumhuriyetine olan sevgilerini ve Bulgaristan demokrasisine olan inançlarını ısrarla sürdüren bu insanlar, iyi muameleyi ve eşit davranışları hak ediyor. Çıkarılan tüm engellemelere rağmen oyunu kullanmak için 7-8 saat ayakta durmayı göze alarak sabırla bekleyen, sükunet içerisinde ve kurallara saygılı biçimde demokratik görevini yerine getiren Türkiye'de yaşamakta olan Bulgaristan Cumhuriyeti vatandaşları çok büyük bir övgüyü ve teşekkürü hak etmektedirler."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.