Bursa

"Srebrenitsa'nın unutulmaması için elimizden geleni yapacağız"

15:00 12 Temmuz 2017
"Srebrenitsa'nın unutulmaması için elimizden geleni yapacağız"

Srebrenitsa Soykırımı'nın 22. yılı dolayısıyla düzenlenen anma etkinliklerine katılmak üzere Bosna Hersek'te bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, başkent Saraybosna'daki İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar ve Soykırım Müzesi'ni ziyaret etti.

Bosna'daki savaşın kurbanlarına ait özel eşyaların ve katliamlara ilişkin kanıtların sergilendiği müzede incelemelerde bulunan Altepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Srebrenitsa Soykırımı'nın Müslümanların Avrupa'da yaşamasını hazmedemeyen Sırpların eliyle gerçekleşmiş büyük bir katliam olduğunu ifade etti.

Bosna Hersek'te yaşayan Müslümanların daha güçlü olması ve bir daha böyle acıların yaşanmaması için her türlü tedbiri alması gerektiğini vurgulayan Altepe, bu kapsamda insanların kendilerini yetiştirmeleri ve geliştirmelerinin önemli olduğuna dikkati çekti.

Altepe, Srebrenitsa Soykırımı'ndan ibret alınacak ve ders çıkarılacak çok şey olduğunu belirterek "Türkiye olarak burada yaşananların unutulmaması ve gelecek nesillere en iyi şekilde aktarılması için elimizden geleni yapacağız." dedi.

Başta Srebrenitsa Soykırımı olmak üzere, ülkedeki tüm katliamları unutturmamak için burada olduklarını söyleyen Altepe, soykırım faillerinin gerçek anlamda bulunması ve net olarak açıklanmasını sağlayabilmenin bir görev olduğunu dile getirdi.

Altepe, bu gibi olayların tüm dünyada tekrar yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini kaydederek "Birlikteliğin, beraberliğin artması önemli. Ortak çalışmaların artması ve nesillerin buna göre, bu hedefler doğrultusunda geliştirilmesi gerekiyor. Türkiye olarak, Bursa olarak elimizden ne geliyorsa biz de bu konuda katkı sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

- İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar ve Soykırım Müzesi

Bosna Hersek'te, 1992-1995 yılları arasındaki savaşta yapılan katliam, soykırım, işkence ve tecavüzleri hatırlatmak amacıyla Saraybosna'nın en işlek caddesi Ferhadiya'da bulunan müzede, toplu mezarlarda bulunan kurbanlara ait özel eşyalar, Sırp askerlerin kullandığı işkence aletleri ve toplama kamplarında tutulan sivillerin giysilerinin yanı sıra toplama kamplarının ve buralarda işkenceye maruz kalmış kurbanların fotoğrafları sergileniyor.

Araştırma ve Belgesel Merkezi'ne dönüştürülmesi amaçlanan müzede, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesindeki yargılamalara dair bilgiler de veriliyor, toplama kampı mağdurları hakkındaki belgesel filmler de gösteriliyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.