Bursa

50 bin kapasiteli tavuk çiftliğinin kadın patronu

11:33 29 Eylül 2017
50 bin kapasiteli tavuk çiftliğinin kadın patronu

SERGEN SEZGİN - Bursa'nın Karacabey ilçesinde, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı aldığı hibe desteğiyle 50 bin tavuk kapasiteli çiftlik kuran 42 yaşındaki Seval Şengör, et verimi yüksek tavuklar besleyip entegre tesislere satıyor.

İki çocuk annesi Şengör, iki yıl önce ablası ile ellerindeki bir miktar parayla iş hayatına girmeye karar verdi. Bu süreçte TKDK'nin uygun gördüğü projelere hibe desteği verdiğini öğrenen Şengör, bir yakınının da tavsiyesiyle "fason" olarak tavuk çiftliği kurmak için harekete geçti.

Gerekli araştırmaları yaptıktan sonra projeyi hayata geçiren Şengör, kendilerinden istenen dosyayı hazır hale getirdikten sonra TKDK'ye sundu. Şengör, kurumdan olumlu yanıt gelince, kırsal Yarış Mahallesi'nde satın aldıkları arazi üzerine 50 bin civciv kapasiteli iki kümes kurdu.

Kümeslerde, entegre piliç firmalarından gelen civcivleri 40-42 gün civarında besleyen Şengör, ardından kilo karşılığı aynı firmaya pazarlıyor.

- "900 bin lira hibe aldık"

Şengör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tavuk besiciliğine olan merakının, bu işe başlamasına vesile olduğunu söyledi.

Projeyi TKDK'ye sunmadan önce en ince detayına kadar her şeyi düşünerek ve yaparak dosyayı hazırladıklarını anlatan Şengör, kurumun onayını alınca kümeslerin inşasını yaptıklarını belirtti.

Şengör, projenin kendilerine 1,5 milyon liraya mal olduğunu kaydederek, "Bize mal olan tutarı fatura ederek TKDK'ye sunduk. O dönemde hibe yaklaşık yüzde 50 civarındaydı ama yaş ve arazimizin dağlık alanda olmasından dolayı yüzde 65 yani yaklaşık 900 bin lira hibe aldık." diye konuştu.

Yetiştirdikleri civcivleri "misafirleri" olarak tanımlayan Şengör, şunları dile getirdi:

"Tesisimiz yaklaşık 50 bin civcivi yetiştirebilecek kapasitede. Yetiştirdiğimiz tavuklar aslında bizim değil. Biz bunları anlaşmalı olduğumuz piliç firmasından alıyoruz ve bir nevi otel görevi görerek hizmet veriyoruz. Civcivlerimiz bizim misafirlerimiz. Onlar geliyorlar, 40-42 gün arasında mevsim ve koşullara göre besleyip, büyütüp anlaşmalı olduğumuz entegre tesise teslim ediyoruz. Bizim buradaki amacımız hijyen kuralları içerisinde, biyogüvenlik kurallarını tam olarak uygulayarak, en uygun şartlarda üretim yapmak. Bu konuya çok hassas davranıyoruz. Ayrıca yapılan denetimler sonucunda örnek çiftlik seçilen firmalardan biri olduk. Üçüncü kümesimizi de yapmaya başladık."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.