Bursa

Uluslararası Afetlerin Azaltılması Günü

16:05 13 Ekim 2017
Uluslararası Afetlerin Azaltılması Günü

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümünden emekli Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "İstanbul'da depremin olacağı belli. Hesap kitapla verebileceğim rakam 7,5, artı eksi 2'dir. Biriken enerjiden dönüp hesapladığım rakam bu." dedi.

Gündoğdu, Bursa Afet Eğitim Merkezi'nde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce "Uluslararası Afetlerin Azaltılması Günü" dolayısıyla düzenlenen programda, afetlerin nedenlerini anlamak için fay hatlarını araştırmak gerektiğini söyledi.

Riskli bölgelerde buna göre inşaat yapılmasını öneren Gündoğdu, "Bu risklere karşı alınacak esas önlem kentsel dönüşümdür. Yıldırım Belediyesini ziyaret ettik, kentsel dönüşüm yolunda iyi ilerliyorlar. İnşallah bozulmaz. Gördüğüm kadarıyla kentsel dönüşüm örneği yok Türkiye'de. Bina yenilemesinden ibaret bir çalışma yapılıyor. Burada Yıldırım Belediyesinin yaptığı kentsel dönüşüm, bu konuda moralimi yükseltti." ifadelerini kullandı.

Gündoğdu, afetler için önlemler alınması gerektiğini dile getirerek, "Fay her zaman aynı yerden kırılmıyor. Biraz sağından, biraz solundan kırılıyor ama aynı faydan bahsediyoruz. Bursa'ya göç çok fazla. Ovada su seviyesi çok yüksek. Bu, deprem dalgalarını büyüten bir olgu. Bunların da değerlendirilmesi lazım." diye konuştu.

Türkiye'de "afet kültürü"nün olmadığını savunan Gündoğdu, "Üniversitelerde dahi Gölcük depreminden sonra afet bölümleri açılmaya başlandı. Bu bölümlerde dışarıdan eğitim veriliyor. Tüm teknolojiye rağmen afetlere müdahalede dünyada ilk 5 içerisindeyiz. Afet öncesi riskleri azaltma çabasında kavramlar anlatılmıyor. Halk bilmiyor. Bu, afetlere dair kültür düzeyinin oluşmamasından kaynaklanıyor. Üniversitelerin hocalarıyla birlikte halkı bilgilendirmesi lazım." dedi.

Olası İstanbul depremine değinen Gündoğdu, şunları kaydetti:

"İstanbul'da depremin olacağı belli. Hesap kitapla verebileceğim rakam 7,5, artı eksi 2'dir. Biriken enerjiden dönüp hesapladığım rakam bu. Buna uygun ne yapıldığını sorarsanız, 1766 kırığının tekrar canlanması olayı. Bir tek orası kaldı zaten. Bir de adaların önünde 1894 depreminin de bu işe katılmasını bekliyoruz. Tabii bu olmayabilir de. Çünkü 100 yıl geçti. Orada o kadar enerji yok ama katılabilir de. Böyle bir şey gerçekleştiğinde depremin şiddeti daha da büyür. En minimum şey, 1766 kırığının deprem anında oluşması ve önce batı, sonra doğu tarafına doğru kırılma. İstanbul, çok göç alıyor ve düzensiz büyüyor. Zamanın neler göstereceğini bilemiyoruz, risklere çok açık."

Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yalçın Mumcu da ülkenin kalkınma yatırımları, mekansal gelişme politikaları, iklim ve çevre koşulları, hızlı sanayileşmenin afet riskini sürekli artırdığını belirterek, "Afetlerin zararlarını azaltmak üzere afetlere hazırlıklı olmak, birbirlerini tanımlayan, birbirlerinin paydaşları olan faaliyetlerdir. Afetlerin riski ile afetlerden sonraki müdahaleyi çok iyi tetkik edip organize etmek gerekir." dedi.

Programa, Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, kamu kurum ve kuruluşların yöneticileri ile lise öğrencileri katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.