Bursa

Gedelek turşusu dünya sofralarında

11:16 31 Ekim 2017
Gedelek turşusu dünya sofralarında

HÜSEYİN YEŞİLKAVAK - Türkiye'de ve yurt dışında turşusuyla ün yapan Bursa'nın Orhangazi ilçesinin Gedelek Mahallesi'ndeki imalathanelerde ve evlerde turşu üretim hareketliliği yaşanıyor.

Eskiden köy olan, yaklaşık bin 800 kişinin yaşadığı mahallede, irili-ufaklı 70 imalathanede titizlikle üretilen turşular, iç ve dış pazara gönderiliyor.

Gedelek Mahallesi Muhtarı Mehmet Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahallelerinin ''turşunun merkezi'' olarak adlandırıldığını, bunun mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Herkesin turşuyla ilgilendiği Türkiye'deki tek mahalle olduklarını dile getiren Dönmez, "Daha önce köy statüsünde bulunan Gedelek'te son 60 yıldır turşu işi ile ilgilenmeyen kimse yok. Burada sektör her geçen gün daha da ileriye gidiyor." dedi.

- Sebze yetiştiriciliğinden turşuculuğa

Dönmez, Gedelek'in turşu üretimiyle tanışmasının da ilginç bir hikayesi olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bölgemizde suyumuz bol olduğu için 60 yıl öncesine kadar burada sebze üreticiliği yapılıyordu. Burada üretilen sebzeler İstanbul haline gönderiliyordu. O dönemler İstanbul'un sebzecisi konumunda olan bir köyümüz vardı. 60 yıl önce Gemlikli konserve üreticisi olan Rıfat Minare'nin turşu yapmak için bizim burada salatalık ektirmesiyle Gedelek, turşuyla tanıştı. Sonrasında bölge halkımız İstanbul haline sebze yetiştirmeyi bırakarak turşuya döndü. O dönem en zor şartlarda yapılan turşuculuk, yılların verdiği tecrübeyle, sanayileşmeyle bugünlere geldi. Geçmişte İstanbul haline sebze gönderirken bugün dünyaya turşu gönderir hale geldik."

"Gedelek turşusu''nun 60 yılda sadece Türkiye'de değil, dünyada da tanındığını vurgulayan Dönmez, bin 800 olan mahalle nüfusunun üretim sezonunda turşu işçileriyle yaklaşık 5 bin kişiye ulaştığını aktardı.

Dönmez, Suriyeli göçmenlerin de bölgelerinde turşu üretiminde çalıştığının altını çizerek, "Çevre il, ilçe ve köylerden çok sayıda kişi gelerek burada çalışıyor. Turşu üretimiyle bölgemize ciddi istihdam da sağlıyoruz. Bu da bizim için ayrı bir mutluluk kaynağı." diye konuştu.

Markalaşma konusunda da son yıllarda Orhangazi Belediyesi ve Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odasının büyük destekleriyle önemli bir mesafe katettiklerinin altını çizen Dönmez, coğrafi işaret ve isim hakkının alındığını, her turşunun "Gedelek" markasıyla satılamayacağını söyledi.

- Dışarıdan gelen sebzeler 50 bin ton turşu oluyor

Dönmez, mahallelerinde faaliyet gösteren 70 imalathanede yılda yaklaşık 50 bin ton turşu üretiminin yapıldığına dikkati çekti.

Türkiye'nin hemen her bölgesinden mahallelerine sebze geldiğini dile getiren Dönmez, "Bursa'nın merkez, ilçe ve köyleri, Balıkesir, Çanakkale, Afyonkarahisar, Antalya, Gaziantep, İzmir, Antalya'dan sebze geliyor, burada turşu oluyor. Sonrasında ise Türkiye'nin en uç noktasına kadar turşu olarak gidiyor. Bunun dışında Azerbaycan, Gürcistan, Katar, Suudi Arabistan ve Almanya gibi ülkelerde de turşularımız tüketiliyor." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.