Bursa

"İndio gigante"nin çifti 8 bin 300 liraya satıldı

11:13 07 Kasım 2017
"İndio gigante"nin çifti 8 bin 300 liraya satıldı

SİNAN BALCIKOCA - Bursa'da süs tavuklarına merakı olan bir iş adamının 3 yıl önce Brezilya'dan getirterek 10 yumurtayla üretimine başladığı, iri gövdesi ve uzun bacaklara sahip, boyu 1 metreyi geçen "İndio gigante" cinsi tavuklar, yurt içi ve dışındaki meraklılarından ilgi görüyor.

Kentteki bir tuğla ve kiremit fabrikasının yönetim kurulu üyesi olan Ömer Faruk Erdönmez'in 25 yıl önce kurduğu süs tavuğu çiftliğinde, 20'den fazla ülkeden getirttiği 70 tür tavuğun yanı sıra çok sayıda tavus kuşu, keklik, ördek, kaz ve bıldırcın bulunuyor.

Erdönmez'in yetiştirdiği hayvanlar arasında bulunan ve anavatanı Brezilya olan "İndio gigante" cinsi süs tavuğu, iri görünümü ve uzun bacaklarıyla dikkati çekiyor.

Brezilya'dan 3 yıl önce getirdiği 10 yumurtayla üretimine başladığı bu cinste 200 tavuğa ulaşan Ömer Faruk Erdönmez, "İndio gigante"nin Türkiye'de ilgi gördüğünü ancak henüz kendisi dışında kimsede bulunmadığını söyledi.

Bu tavuklardan bir çiftini Bursa Süs Tavukları Bahçe Hayvanları Sevenler Derneğine verdiğini ve düzenlenen mezatta 8 bin 300 liradan alıcı bulduğunu vurgulayan Erdönmez, bunların "dünyanın en uzun tavuğu" olarak bilindiğini dile getirdi.

- 3 ırkın melezlenmesiyle oluşmuş

"İndio gigante"nin Brezilya'nın Sao Paulo kentindeki bir çiftlikte 121 santimetre ulaşan örneklerinin olduğunu belirten Ömer Faruk Erdönmez, "Bu tavuk 3 ırkın melezlenmesiyle oluşmuş. Türkiye'deki Hint horozuna da benziyor. Çiftliğimizdeki en büyük horoz 3,5 aylık ve 97 santimetre boyunda. Yıllık 160-180 arasında yumurta veriyor. Bu cinsin tavukları 3-3,5 kilogram, horozları ise 4-4,5 kilogram geliyor." diye konuştu.

Erdönmez, bu tavukların uzun bacak yapısı ve iri görüntüsüyle dikkati çektiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"İndio gigante'nin bahçeli kümeslerde, dar olmayan yerlerde beslenmeleri öneriliyor. Bir de sularına S ve E vitamini verince bacak kasları ve kemikleri daha sağlıklı oluyor. Türkiye'ye adaptasyonunda hiçbir sorun yaşamadık. Şu an Türkiye'de sadece bizde var. 1,5 yaşına gelince horozlar kavga etmeye başlıyor. Onları sonra ayrı kümeslere koyuyoruz."

Ömer Faruk Erdönmez, tavuğun meraklılarının çok olduğunu, hatta dünyanın çeşitli ülkelerinde yarışmalar düzenlendiğini dile getirdi.

"İndio gigante'nin fiyatının yüksek olduğunu vurgulayan Erdönmez, "Bu tavuğun Brezilya'da yumurta fiyatları 10 dolardan başlayıp 30 dolara kadar çıkıyor. Hayvan fiyatları da 2-3 bin dolar arasında değişiyor. Yetiştirdiğim tavuklara Türkiye'den oldukça talep var. Romanya, Bulgaristan ve Sırbistan gibi ülkelerden de yumurta talebi var. Ama şu anda biz yumurtaları kendi üretimimiz için kullanıyoruz. Bu yıldan itibaren yeterli sayıya ulaştığımız için hayvanseverlerle paylaşmayı düşünüyoruz." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.