Bursa

Kasım ayı enflasyon rakamları

17:55 04 Aralık 2017
Kasım ayı enflasyon rakamları

Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, kasım ayı enflasyon rakamlarına ilişikin, "Bekleyişlerin bozulması, fiyatlama davranışlarında katılığın belirginleşmesi ve çekirdek enflasyondaki yüksek görünüm karşısında Merkez Bankası'nın para politikasıyla ilgili olarak adım atmakta geç kaldığı görülmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Baylan, yaptığı yazılı açıklamada, kasım ayında, tüketici fiyatlarının yüzde 1,49 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 12,98'e yükseldiğini hatırlattı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faiz oranını yüzde 8 düzeyinde sabit bıraktığını aktaran Baylan, ocak ayından itibaren uygulamaya konulan geç likidite penceresi (GLP) çerçevesinde, borç verme faiz oranının da yüzde 12,25 seviyesinde korunduğunu vurguladı.

Baylan, dış ticaret açısından mevcut verilerin, AB ülkelerindeki olumlu makroekonomik performansın sürmesinin ihracat açısından olumlu etkide bulunduğunu belirterek, "Yurt içi iktisadi faaliyette görülen artışın da dış ticaret üzerinde genişletici rol oynadığını ortaya koymaktadır. Dış ticaret açığındaki artışın temel sebepleri olan altın ticaretindeki gelişmeler ve son dönemlerde petrol fiyatlarındaki artış eğiliminin önümüzdeki dönemde dış ticaret dengesi üzerinde belirleyici olacağı görülmektedir." ifadesini kullandı.

Yılın son çeyreğinde etkili olacağı bilinen baz etkisine rağmen enflasyonun yüksek seyrinin TCMB'nin enflasyonu kontrol edemediğini gösterdiğini kaydeden Baylan, şu görüşlerini paylaştı:

"İktisadi özellikle TÜFE içinde ağırlıklı paya sahip olan gıda grubu fiyatlarının yüksek seyri tarım politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. İktisadi faaliyetteki artışın da katkısıyla enflasyondaki yükseliş ve TL'de gözlenen oynaklık önümüzdeki dönemde para politikası üzerinde risk oluşturmaktadır. Bekleyişlerin bozulması, fiyatlama davranışlarında katılığın belirginleşmesi ve çekirdek enflasyondaki yüksek görünüm karşısında Merkez Bankası'nın para politikasıyla ilgili olarak adım atmakta geç kaldığı görülmektedir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.