Bursa

"Sadakat kart"lardaki para puanlar için son günler

11:02 19 Aralık 2017
"Sadakat kart"lardaki para puanlar için son günler

BÜŞRA NUR ÖZCAN - Tüketici dernekleri, vatandaşları, yıl sonuna kadar sadakat kartlarda biriken ve para yerine geçen puanları kullanmaları yönünde uyardı.

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, market, akaryakıt istasyonu, giyim ve ayakkabı mağazası, hediyelik eşya dükkanları, alışveriş merkezleri gibi işletmelerin kendilerinden yapılan alışverişleri artırmak için müşterilerine uzun bir süredir sadakat kart dağıttığını söyledi.

Cüzdanlarda yer bırakmayan bu kartlar kullanılarak yapılan alışverişlerde indirim uygulanırken, para yerine geçen puanların biriktiğini belirten Yılmaz, birçok kişinin bu puanların para yerine geçtiğini ya da yıl sonunda sıfırlanacağını bilmediğini, bu nedenle puanların işletmelere kazanç olarak kaldığını anlattı.

Yılmaz, şöyle konuştu:

"Tüketici Kanunu, piyasaya sunulan mal ve hizmetler konusunda tüketicinin bilgilendirilmesini esas kılmıştır. Para puan konusunda da mağazaların, işetmelerin tüketiciyi bilgilendirmeleri gerekir. Bankalar hesap ekstrelerinde bu uyarıyı yapmaktadır. Mağazaların da bu konuda tüketiciyi bilgilendirmesi, puanlarını kullanmalarını sağlaması gereklidir. Tüketicinin bilmesi gereken önemli husus, para puanların dönem sonunda veya yıl sonunda silinip silinmeyeceğidir. Para puanların unutulmadan kullanılması ve tüketicinin mağdur edilmemesi son derece önemli konudur.10 ya da 20 lira küçük görünebilir ancak milyonlarca kartta birikenleri düşündüğünüzde ortaya çok ciddi rakamlar çıkacaktır. Tüketicilerimizin bu konuda dikkatli olmalarını ve özellikle yıl bitmeden para puanlarını kullanmaları gerektiğini düşünüyoruz."

- Yeni yıla girerken puanlar siliniyor

Tüketicilerin Haklarını Savunma Derneği Başkanı avukat Ahmet Salgut da işletmelerin müşterileri alışverişe teşvik etmek için ücretsiz veya küçük bir ücret karşılığında "sadakat kart" diye tabir edilen alışveriş kartları verdiğini aktardı.

Son yıllarda bu kartların sayısının oldukça arttığını dile getiren Salgut, "Bu nedenle cüzdanlarda birden fazla market, akaryakıt firması veya başka bir sektörden sadakat kart bulunmaktadır. Sadakat kartlarda biriken puanların unutulmaması tüketicinin yararınadır. Bu kartlarda yeni yıla girerken puanlar siliniyor. Bu yüzden 31 Aralık'a kadar puanların mutlaka kullanılması gerekiyor. Aksi halde hediye puanlar, 1 Ocak itibarıyla silinmiş olacak." dedi.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu da bazı firmaların bu konuda müşterilerini uyardığını söyledi.

Bazı firmaların ise bu puanların unutulması adına müşterilerine bilgilendirme yapmadığını savunan Ağaoğlu, "Bazı sadakat kartlarında yıl boyu biriktirilen puanlar, 31 Aralık akşamı sıfırlanarak yeni yılda tekrar puan biriktirmeye başlanabilecek. Tüketiciler, iş yerinin yoğun olmayan, hafta sonu dışındaki günlerini tercih ederek, puanlarını kullanmalı." uyarısında bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.