Bursa

"Arabuluculuk önemli bir ihtiyacı giderecek"

17:02 28 Aralık 2017
"Arabuluculuk önemli bir ihtiyacı giderecek"

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, arabuluculuk sisteminin 1 Ocak 2018'den itibaren işçi işveren uyuşmazlıklarında dava şartı haline geleceğini, bunun önemli bir ihtiyacı gidereceğini belirtti.

Burkay, yazılı açıklamasında, 1 Ocak 2018'de yürürlüğe girecek 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile işçi işveren uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelen arabuluculuğun iş dünyasına yönelik etkilerini değerlendirdi.

Dava şartı haline gelen arabuluculuk ile iş dünyasına yeni bir soluk geleceğini vurgulayan Burkay, yeni düzenlemede emeği geçenlere teşekkür etti.

Türkiye'deki oda ve borsalar arasında Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi'ni hayata geçiren ilk kurumun BTSO olduğunu hatırlatan Burkay, Bursa'nın BTSO'nun katkılarıyla arabuluculukta nüfusa oranla, Türkiye'nin en başarılı ili haline geldiğini ifade etti.

BTSO olarak Arabuluculuk Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihten bu yana, Avrupa'ya bile örnek teşkil edecek nitelikte çalışmalara imza attıklarını vurgulayan Burkay, "Tek seferde yapılmış en büyük arabuluculuk uygulaması, kamuyla yapılan ilk arabuluculuk uygulaması ve ilk ticari arabuluculuk uygulamaları odamız tarafından gerçekleştirildi. Hizmet binalarımızda arabuluculuk görüşmeleri için uluslararası standartlara sahip görüşme odalarımızı üyelerimizin hizmetine sunduk. Bundan sonraki süreçte de BTSO olarak sistemin başarısı için üzerimize düşen ne varsa yapmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

- "İş dünyamız, sorunlarla uğraşmayı bırakarak esas işine odaklanacak"

Burkay, arabuluculuk görüşmeleri sonunda anlaşmaya varan işçi ve işverenin, üzerinde anlaşılmış olan hususları tekrar dava konusu yapmasının mümkün olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Yeni düzenleme, iş dünyası için zamandan önemli bir tasarruf sağlayacak. Sanayicilerimiz, tüccarlarımız enerjisini, potansiyelini ve zamanını uyuşmazlıklara değil ülkemizin kalkınması için yatırımlara ve Ar-Ge çalışmalarına harcamalı. Yapılan yeni düzenlemeyle işçi de işveren de önemli bir ihtiyacını gidermiş olacak. Uzun yargılama süreleri nedeniyle yıllarca uğraşılan iş davaları arabuluculuk ile son bulacak. İş dünyamız, sorunlarla uğraşmayı bırakarak esas işine odaklanacak. Klasik yargılama usulleriyle iş dünyası için büyük sorun haline gelen emsal kararlar, işçi ve işverenin aralarında yapacağı arabuluculuk anlaşma metni gizli olacağından ve tüm taraflar ve arabulucu bu gizliliğe uymak zorunda olduğundan bir sorun olmaktan çıkacak ve emsal oluşturmayacaktır."




YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.