Bursa

Obeziteye karşı savaş açtılar

11:26 02 Mart 2018
Obeziteye karşı savaş açtılar

MİRAÇ KAYA - Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesinde Abdurrahman Vardar İlkokulunda müdür ve yardımcıları, öğretmenler, öğrenci ve veliler ile diğer çalışanlar, obeziteye karşı farkındalık oluşturma adına her salı sabahı spor yapıyor, sağlıklı gıdalar tüketiyorlar.

Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki protokol gereği, "Beslenme Dostu Okullar Programı" çerçevesinde tüm okul, tek tip eşofman giyerek hareket etme bilincini ortaya çıkarmak ve obeziteye karşı mücadele etmek için müzik eşliğinde spor yapıyor.

Okulda, salı sabahları derse girmeden önce yapılan sporun yanı sıra öğrenciler, sağlıklı beslenme alışkanlığını oluşturmak için kendi hazırladıkları ve Sağlık Bakanlığının önerdiği menüler doğrultusunda besleniyor.

Öğrencilerin abur cubur tüketmelerini engellemek ve meyve tüketimini özendirmek amacıyla okulun her katında belirli zamanlarla taze meyve satışları gerçekleştiriliyor. Kendilerine üç meyve seçeneği sunulan öğrenciler, meyve paralarını standın yanındaki kavanozlara bırakıyor, para üstlerini aynı yerden kendileri alıyor.

Okul Müdürü İlhan Sarıgül, AA muhabirine, okullarında yaklaşık 5 yıldır beslenme programlarına yönelik uygulamaları hayata geçirdiklerini söyledi.

Sarıgül, salı sabahları yapılan spora öğrencilerin yanı sıra gönüllü velilerin ve isteyen herkesin katıldığını belirterek, şöyle konuştu:

''Bu hareketler müzik eşliğinde yapılıyor. Havalar yağışlıysa okulun koridorlarında, değilse dışarıda yapıyoruz. Sportif hareketleri yaparken müziği kullanmamızın nedeni mahalle sakinlerimize hareket ettiğimizi, spor yaptığımızı belirtiyoruz. Amacımız onlara 'Sağlıklı yaşamak için hareket ediyoruz ve sizler de buna dahil olun.' mesajını vermektir. Burada asıl hedefimiz çocuklarımızın yakınları, anneleri, babaları ve büyükleridir. Onları da spor yapmaya ve hareket etmeye teşvik ediyoruz.''

- Anne yemeği yiyorlar

Çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmesi için çaba gösterdiklerini dile getiren Sarıgül, "Çalışmalarımızda velilerimiz de bize destek oluyorlar. Çocuklarımız her hafta salı gününü iple çekiyorlar.'' dedi.

Birinci sınıf öğretmeni Nazlı Şule Öztürk de okuldaki etkinliklerin yanı sıra panolardaki görsel materyallerle okulu süsleyip çocuklarda obezite ve sağlıklı yaşam konusunda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti.

Beslenme dostu okul kapsamında çok güzel etkinlikler yaptıklarını vurgulayan Öztürk, ''Çocuklarımız burada hazır yemekler yerine anne yemeği yiyorlar. Bu şekilde gıdaların sağlığa etkisi konusunda bilinçlenerek hastalıklardan da uzak yaşıyorlar. Velilerimiz de çalışmalarımızdan çok memnunlar bizi sürekli destekliyorlar.'' diye konuştu.

Dördüncü sınıf öğrencisi Koray Saç ise okullarındaki uygulamalardan çok memnun olduklarını belirterek, hem eğlendiklerini hem spor yaptıklarını hem de sağlıklı beslenmiş olduklarını anlattı.

Dördüncü sınıf öğrencisi Elif Naz Kaya da salı günleri yapılan sportif faaliyetle kaslarının güçlendiğini vurguladı.

Egzersiz hareketlerini yaparak kendisini zinde hissettiğini aktaran Kaya, ''Abur cubur yerine meyveyle besleniyoruz. Meyveleri alırken parayı kendimiz verip üstünü yine kendimiz alıyoruz, bu sayede alışverişi öğreniyoruz." dedi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.