Bursa

Uludağ Ekonomi Zirvesi

17:17 23 Mart 2018
Uludağ Ekonomi Zirvesi

Başbakanlık Hazine Müsteşarı Osman Çelik, "Şu anda üst fonlara kaynak aktarma, startup'ları destekleme, melek yatırımcılara yeni alan açma ve bunların ihtiyaç duyduğu mevzuat düzenlemeleri noktasında da hakikaten ciddi bir mevzuat altyapısı oluşmuş durumda. Artık biz firmalarımızın da bu alana girmesini, yatırımcılığı, startup'ları destekleme noktasında gayret göstermelerini bekliyoruz." dedi.

Çelik, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde, BNP Paribas Cardif Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Cemal Kişmir'in moderatörlüğünü yaptığı "Türkiye’nin Geleceği" konulu oturumda, Türkiye ekonomisinin 2000'li yılların başından itibaren gerçekleştirdiği reformlarla aslında önemli bir yol katettiğini söyledi.

Türkiye'nin artık daha rekabetçi, yüksek katma değer oluşturan ve yenilikçi bir ekonomiye geçme ihtiyacı olduğunu vurgulayan Çelik, "Bunu yaparken de güçlü, sürdürülebilir ve istikrarlı bir zeminin tesis edilmesi çok çok önemli." diye konuştu.

Çelik, söz konusu zeminin sağlanmasında Hazine olarak ilk 3 sıraya yerleştirdikleri hususların bulunduğunu anlatarak, bunların da tasarrufların artırılması, finansmana erişim ve girişimciliğin desteklenmesi olduğunu aktardı.

-"Yeni istihdam alanları oluşturmamız lazım"

Tasarrufların artırılması konusunda, Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğunun altını çizen Çelik, şunları kaydetti:

"Bunlara yeni istihdam alanları oluşturmamız lazım. Ancak iş tasarruflarımız yetersiz. Gelişmekte olan Asya ülkelerinde ortalama tasarruf oranı yüzde 40'lar civarında. Bizde 25'ler oranında ama hala çok yetersiz. Biz bu yeni istihdam alanlarını oluşturmak adına ister istemez yabancı kaynağa ihtiyaç duyuyoruz ama tasarruflarımızı artırmadan bu kalıcı, istikrarlı büyümeyi sürdürmemiz mümkün değil. Bu çerçevede Hazine Müsteşarlığı olarak bir dizi çalışmamız var. Bunlardan bir tanesi, sigortacılık sektörünü ilgilendiriyor. Birincisi, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES). Şu an biz BES ile beraber tasarrufları artırmayı ve emeklilik sistemini güçlendirmeyi planlıyoruz."

Çelik, bugün itibarıyla BES'e katılımcı sayısının 7 milyon kişiye, fon büyüklüğünün de kamu payı, devlet katkısı dahil 80 milyara ulaşmış durumda olduğunu bildirdi.

Otomatik katılım sistemini geçen yıl devreye aldıklarını ve orada da ciddi bir hareketlenmenin bulunduğunu vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:

"Bu, toplam tutarın yarısı kadar 3 milyonun üzerinde yeni katılımcı sisteme girdi. Bunun da kalıcı olarak devam etmesine yönelik olarak bu süre içinde gördüğümüz eksiklikleri gidermek üzere de yeni mevzuat değişikliklerimiz Mecliste. Onlar da sonuçlanacak. Bireysel katılım sisteminin, emeklilik sisteminin tasarruflarımızı artırmakta önemli olduğunu düşünüyoruz. Bunun yanı sıra yine sigortacılık sektörünü geliştirmeye yönelik olarak geçen yıl faiz hassasiyeti olan vatandaşlarımıza katılım sigortacılığının kapısını açtık. Bu yeni bir alan. Son 1 yıl içinde daha çok yeni olmasına rağmen çok hızlı bir gelişim sergilediğini görüyoruz. Beraberinde konut, çeyiz hesabı gibi tasarruflara destek verecek olan uygulamalarla da tasarruf sistemimizin gelişmesini önemsiyoruz."

Çelik, tasarrufun gelişmesinin yanı sıra Hazinenin kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasının da çok önemli olduğunu belirtti.

- Tek Hazine hesabı uygulaması

Bu kapsamda yakın zamanda Mecliste sonuçlanan tek Hazine hesabını uygulamaya aldıklarını bildiren Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Genel yapısı şudur; Hazine müsteşarlığı ve kamunun finansmanını sağlar, borçlanma ihtiyacını karşılar. Bunun yanı sıra genel bütçeli kuruluşlarla birlikte özel bütçeli kuruluşların da kaynakları var ve bunların bir kısmı atıl bir şekilde duruyor. Biz bu tek Hazine hesabıyla kamunun bütün borçlarını ve alacaklarını, ödemelerini bir hesapta toplayıp buradan gerçekleştirmeyi planladık. Burada da Hazinenin imkanlarını artırmak, önümüzdeki dönemde borçlanma ihtiyacını ve borçlanma maliyetlerini de aşağı çekmeyi hedefliyoruz. Borçlanmada araç çeşitliliğini artırarak yeni piyasalara girme ana hedefimiz. Bu borçlanmada araç çeşitliliğinde geçtiğimiz yıl ilk defa uygulamaya koyduğumuz altına dayalı kira sertifikası uygulamamız var. Önümüzdeki hafta ikinci ihraca başlıyoruz."

- 2 bin 200 ton altın yastık altında

Altına dayalı kira sertifikası uygulamasının dünyada bir örneğinin bulunmadığını kaydeden Çelik, şu ifadeleri kullandı:

"Çok yeni bir uygulama. Yastık altında farklı hesaplamalar var... Ama en muhafazakar hesaplama 2 bin 200 ton altının yastık altında olduğu. Bunun rakamsal değeri 100 milyar dolar. Bu tabii ki bir, iki ihraç ile gerçekleştirilebilecek bir süreç değil. Teknik olarak zaten mümkün değil. Dolayısıyla bu altın tahvil ve altına dayalı kira sertifikası uygulamalarımızla da zaman içinde bu yastık altındaki altın kaynakları ekonomiye kazandırma noktasında çalışmalarımız mevcut. Borçlanma arayışlarının çeşitliliği ile ilgili söyleyebileceğim, bildiğiniz gibi biz Hazine müsteşarlığı olarak geçtiğimiz yıl yen cinsinden bir borçlanma gerçekleştirdik. Japon piyasalarına girdik. Bu sene panda piyasalarına Çin piyasasından Yuan cinsi borçlanma noktasında bir çalışmamız var. Burada da borçlanma araçlarımızı ve borçlanma piyasalarımızı çeşitlenmeyi hedefliyoruz."

Hazine Müsteşarı Osman Çelik, finansmana erişim konusunun da kendileri için çok önemli bir husus olduğunu, bunda da önemli uygulamaları hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Çelik, Hazine olarak şu an yeni bir alacak sigortası uygulaması üzerinde çalıştıklarını, bunun da çok önemli olduğunu düşündüğünü aktardı.

- Yeni yatırımcı ve girişimcilere desteğe devam

Girişimcilik noktasında da gelecek dönemde yine yeni çalışmaların olacağının altını çizen Çelik, şöyle devam etti:

"Bizim şu anda üst fonlara kaynak aktarma, startup'ları destekleme, melek yatırımcılara yeni alan açma ve bunların ihtiyaç duyduğu mevzuat düzenlemeleri noktasında da hakikaten ciddi bir mevzuat altyapısı oluşmuş durumda. Artık biz firmalarımızın da bu alana girmesini, yatırımcılığı, startup'ları destekleme noktasında gayret göstermelerini bekliyoruz. Biz Hazine olarak üst fonlara kaynak aktarabildiğimiz gibi artık alt fonlara da kaynak aktarma imkanımız var. Onun için somut öneriler, taleplere her zaman için açığız. Yeni yatırımcıları, girişimcilerimizi desteklemeye devam edeceğiz."

Osman Çelik, "Lider kuruluşlarımızın bu heyecanını görünce bizde de heyecan oluşuyor. Benim özel sektörden, reel sektörden, finans sektöründen beklentim ve talebim şu; bizi zorlayın, kamuyu zorlayın. Talepte bulunun ve bu taleplerinizin de karşılığını, yerine getirilip getirilmediğini takip edin. Ben Hazine Müsteşarı olarak, Hazine Müsteşarlığını ilgilendiren her konudaki talebinizi sektörünüzü geliştirecek, büyütecek, genişletecek, dünyada rekabette önünüzü açacak her konuda yanınızda olduğumuzu söylemek istiyorum. Bu konuda her hangi bir tıkanma söz konusu olduğunda da çok rahatlıkla beni arayabilirsiniz." diyerek sözlerini tamamladı.



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.