Bursa

Enflasyon rakamlarının yankıları

12:14 03 Nisan 2018
Enflasyon rakamlarının yankıları

Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, mart ayı enflasyon rakamlarına ilişkin, "Son dönemde Türk lirasında gözlenen değer kayıplarının kalıcı olması durumunda enflasyonda tek haneli seviyelere doğru arzulanan düşüşün yılın son çeyreğine ertelenmesi söz konusu olabilecektir. " ifadesini kullandı.

Türkay, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mart ayı enflasyon verilerini değerlendirdi.

Martta tüketici fiyatlarının yüzde 0,99 düzeyinde arttığı ve yıllık enflasyon oranının yüzde 10,23 düzeyine gerilediğinin gözlendiğini belirten Türkay, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ocak ayındaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faiz oranını yüzde 8 düzeyinde sabit bırakmıştı. Ocak 2017'den itibaren uygulamaya konulan geç likidite penceresi (GLP) çerçevesinde, borç verme faiz oranı da değiştirilmeyerek yüzde 12,75 düzeyinde tutulmuştu." değerlendirmesinde bulundu.

ABD ekonomisinde güçlü büyüme sürerken, ABD Merkez Bankasının mart ayında faiz oranlarını artırdığını aktaran Türkay, şunları kaydetti:

"Küresel piyasalarda, para politikalarında gözlenen sıkılaşma eğilimleri ve artan faiz oranları karşısında dengeleme arayışları sürmektedir. Son dönemde Türk lirasında gözlenen değer kayıplarının kalıcı olması durumunda enflasyonda tek haneli seviyelere doğru arzulanan düşüşün yılın son çeyreğine ertelenmesi söz konusu olabilecektir. TCMB'nin para politikası ile ilgili mevcut sıkı duruşunu sürdürmesi beklenmektedir. Dış ticaret açısından mevcut veriler, AB ülkelerinde gözlenen toparlanmanın ihracatı olumlu etkilemeye devam ettiğini, yüksekliğini koruyan petrol fiyatları ve altın ithalatının dış ticaret açığını genişletici rol oynadığını ortaya koymaktadır. AB kaynaklı dış talebin ihracatı olumlu etkilemeye devam etmesi ve büyüme performansındaki olası dengelenme ile dış ticaret açığındaki artışın sınırlanabileceği beklenmektedir."

Türkay, Türkiye ekonomisinin büyüme kompozisyonuna ilişkin, şu ifadeleri kullandı:

"Geçen yıl uygulanan genişletici maliye politikası tedbirleri ile özel tüketimin ve inşaat sektörü başta olmak üzere yatırım harcamalarının önemli katkı verdiği gözlenmiştir. Dış ticaret açığının altın ithalatı ve yükselişe geçen petrol fiyatları ile hızlı genişlemesine bağlı olarak net ihracatın büyümeyi sınırladığı anlaşılmaktadır. 2016 yılındaki yüzde 3,2'lik büyüme ile oluşan düşük baz etkisinin de mevcut performansta rolü olduğunu belirtmek gerekmektedir. Dolar bazında ise GSYİH yüzde 1,4 düzeyinde azalarak 851 milyar dolara gerilerken, kişi başı GSYİH yüzde 2,6 oranında düşerek 10 bin 597 dolar olarak gerçekleşmiştir."

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.