Bursa

"Aşure, vejetaryenlerin rahatlıkla tüketebileceği bir tatlıdır"

17:39 05 Ekim 2018
"Aşure, vejetaryenlerin rahatlıkla tüketebileceği bir tatlıdır"

Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölümü öğretim görevlisi Fatih Yıldırım, aşurenin nohut, kuru fasulye gibi kuru baklagillerle ve fındık, ceviz, fıstık gibi yağlı tohumlarla tamamen bitkisel kaynaklı proteinleri içerdiğini belirterek, "Aşure, vejetaryenlerin, rahatlıkla protein ihtiyaçlarına destek olarak tüketebileceği bir tatlı kabul ediliyor." dedi.

Büyükşehir Belediyesince, Bursa Vakıf Kültür Müzesinde vatandaşlara aşure dağıtımı nedeniyle düzenlenen etkinliğe katılan Yıldırım, aşure kelimesinin, Arapça kökenli olduğunu söyledi.

Aşurenin, sağlığa faydasının bulunduğunu ifade eden Yıldırım, "Aşure, nohut, kuru fasulye gibi kuru baklagillerle ve fındık, ceviz, fıstık gibi yağlı tohumlarla tamamen bitkisel kaynaklı proteinleri içeriyor. Vejetaryenlerin rahatlıkla protein ihtiyaçlarına destek olarak tüketebileceği bir tatlı kabul ediliyor." diye konuştu.

Bu tatlının, aynı zamanda bağırsağı da kuvvetlendirdiğine işaret eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Neredeyse tüm bitkisel besin gruplarını içeren aşure, vitamin mineral yoğunluğu ve antioksidan kapasitesi yüksek bir tatlı. Aynı şekilde aşure, kabızlığa da iyi geliyor. Buğday, yarma gibi tahıllar ve ceviz fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar, kuru incir posa açısından zengin besinlerdir. Aşure, içerdiği çözünmez posa ile bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlıktan korunmayı sağlamakta ve bağırsak, rektum gibi kanserlere yakalanma riskini düşürmektedir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.