Bursa

"Bosna'yla hedef 1 milyar dolarlık ticaret"

13:24 24 Ekim 2018
"Bosna'yla hedef 1 milyar dolarlık ticaret"

Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, 2017 yılında yaklaşık 620 milyon dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin, imzalanacak serbest ticaret anlaşmasıyla 1 milyar doların üzerine çıkabileceğini belirtti.

Yapılan yazılı açıklamaya göre, Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosu Muzaffer Çilek'i ziyaret eden Bursa Milletvekili Refik Özen, Konsolosluk binasında gerçekleşen ziyarette, Bosna Hersek ve Türkiye arasında ticari ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesi için yapılabilecek çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulundu. Toplantıda ayrıca, vefatının 15'inci yıl dönümü dolayısıyla, bağımsız Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı olan Aliya İzzetbegoviç de anıldı.

Ziyarette konuşan Özen, Balkanlar'ın Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"500 yıl boyunca Osmanlı hakimiyetinde varlığını sürdüren Bosna Hersek, bizler için her daim önemli bir ülke olmuştur. Bosna Hersek, bugün Balkanlar'ın kalbinde, Osmanlı'nın bizlere mirası olarak varlığını sürdürüyor. Aliya İzzetbegoviç'in vefatından bir gün önce, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a vasiyet niteliğinde söylemiş olduğu 'Siz evladı Fatihansınız, onun için Bosna'm size emanet, o emaneti koruyunuz' sözleri, Bilge Kral'ın Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsında Türk milletine duyduğu güvenin ve kardeşliğin ifadesi olmuştur. Bizler de bu güvene layık olmak için elimizden geleni yapıyoruz."

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yıl Bosna Hersek'e yaptığı ziyarette iki ülke arasında mükemmel düzeydeki ikili ilişkilerin en üst düzeye çıktığını aktaran Özen, "Ekonomi, ticaret, altyapı, ulaştırma, tarım, savunma sanayi, enerji ve turizm gibi alanlarda gerçekleştirilecek somut işbirliği projelerinin daha da pekiştirilmesi ve iki ülke arasında 2017 yılında yaklaşık 620 milyon dolar olan ticaret hacminin yakın zamanda imzalamayı umduğumuz serbest ticaret antlaşması ile 1 milyar doların üzerine çıkarılması yönünde gerekli adımlar atılacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Özen'i ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirten Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosu Muzaffer Çilek de fahri konsolos olarak çalışmalarını daha da farklılaştırmaya ve çeşitlendirmeye gayret ettiğini ifade etti. Bu kapsamda, Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfını kurduklarını hatırlatan Çilek, "Sivil toplum kuruluşları, yerel yöneticiler ve iş insanları ile toplantılar yapıyoruz. Umarım tüm bu çalışmalarımızla ve sizlerin de destekleriyle iki ülke arasındaki yatırımların, ticari ve kültürel ilişkilerin gelişmesine katkı koyarız." ifadelerini kullandı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.