Çanakkale

Çanakkale'deki Apollon Tapınağı kazılarında yeni bulgular

11:34 10 Ekim 2015
Çanakkale'deki  Apollon Tapınağı kazılarında yeni bulgular

Ayvacık'taki 2 bin 300 yılık Apollon Smintheus Tapınağı'nda yürütülen çalışmalarda yapının farklı dönemlerde konut, yağhane ve bahçe olarak kullanıldığı ortaya çıkarıldı

MEHMET BAYER - Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin Gülpınar köyündeki 2 bin 300 yılık Apollon Smintheus Tapınağında ulaşılan yeni bulgular, yapının çeşitli dönemlerde konut, yağhane ve bahçe olarak farklı amaçlarla kullanıldığını ortaya koydu.

AA muhabirinin yetkililerden aldığı bilgiye göre, yaklaşık 1500 yıl önce işlevini tamamen yitiren Apollon Smintheus Tapınağı, her dönemde farklı amaçlarla yeniden kullanıldı, mimari blokları ise çevreye dağıldı.

Depremler ve diğer doğal etkenlerin yanı sıra insanoğlunun neden olduğu tahribatı, tapınağın üstünü örten alüvyonlar bile önleyemedi.

Tapınak tarihin çeşitli dönemlerinde yeniden değerlendirilerek önce kilise, sonra parçalanarak konut, yağhane ve bahçe olarak kullanıldı. Blokları ise yapı malzemesi, pres taşı, kuyu bileziği, dibek, yalak olarak yeniden tasarlanıp özgün şeklinden uzaklaştı. 

Tapınağın önemi ve mimarisi konusunda çok sayıda yayın yapan kazı heyetindeki bilim adamları, bunları bilim dünyası ile de paylaştı.

Çalışmalarda tapınağın tahribata uğramasının ardından tüm mermer blokların farklı yapılarda kullanıldığı ortaya çıkarıldı. Yaklaşık 25 kilometrelik alana yayılan mermer blokların toplanması ve çevresinde yapılan kazılar yıllardır devam ediyor. 

Blokların geçmişte kullanımına ilişkin Kösedere köyünde önce dibek, sonra yalak işlevi gören mermer sütun kaidesi ile Babadere köyündeki su kuyusunda "bilezik" yapılan kabartmalı sütun tamburu örnek gösterildi. 

Her iki parça, tapınağın restorasyonunda kullanılmak üzere getirildi ancak sadece tambur onarımdan sonra değerlendirilebildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.