Çanakkale

Avustralya ve Yeni Zelanda heyeti Gelibolu'da

14:40 04 Şubat 2016
Avustralya ve Yeni Zelanda heyeti Gelibolu'da

Avustralya Gazi İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tim Evans ve Yeni Zelanda Savunma Bakanlığı Genel Müdürü John McLeod, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar’ı makamında ziyaret etti.

Başkanlık makamında gerçekleşen ziyarette konuşan Evans, Çanakkale Savaşları'nın 101'inci yılı törenlerine katılmak üzere Türkiye'ye gelecek Avustralyalılar için ülkede bir güvenlik sıkıntısı bulunmadığını söyledi.

Avustralyalılara Türkiye'ye daha fazla gelmeleri konusunda çağrıda bulunan Evans, şöyle konuştu:

"Gençlerimiz, Türkiye'ye bu törenlere daha fazla sayıda gelmeye devam etsinler. Türkler buranın güvenliğiyle ilgili üst düzey önlemler alıyorlar. Güvenlikle ilgili bir sıkıntımız yok. Bu yüzden, törenlere katılımın azalmasını istemiyoruz. Bu sene törenlere katılımın geçen yıla göre biraz daha az olacağını tahmin ediyorum. Yaklaşık 5 bin kişi olacağını tahmin ediyorum. Bunun sebebi güvenlik değil. 1915’ten sonra askerlerimiz buradan batı cephesine yani Fransa’ya kaydılar. Bundan sonraki üç yılda oradaki çeşitli bölgelerde 100'üncü yıl anma törenleri gerçekleştirilecek. Orada dedelerini kaybetmiş insanlar, oradaki törenlere katılmak isteyeceklerdir. Ayrıca şöyle bir algı oluştu; 100'üncü yıl törenlerinin gerçekleştirildiği 2015 yılındaki gibi bu sene de biletli olacağına dair. Bu algıyı da silmeye çalışıyoruz."

Özacar ise her ülkenin kendine has özellikleri bulunduğunu ifade etti.

Türkiye'nin temel özelliğinin konuklarına gösterdiği özen ve ilgi olduğunu vurgulayan Özacar, "Konuklarımız burada kendilerini güven içerisinde hissedebilirler. Her ne kadar çevremizde olumsuz durumlar yaşanıyor olsa da, ülkemizde huzurun hakim kılınacağından en ufak endişeniz olmasın. Kendileri ve çocukları için bu konuda endişe etmesinler. Biz, konuklarımızın her zaman çoğalarak gelmelerini bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Ziyaret sonunda Özacar, Evans ve McLeod'a çeşitli hediyeler sundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.