Çanakkale

Binaları yıkmak için zirveye kepçe çıkarıyorlar

09:34 08 Şubat 2016
Binaları yıkmak için zirveye kepçe çıkarıyorlar

Çanakkale'de bina yıkım ve hafriyat işi yapan bir firma, çalışmalarının daha sağlıklı ve güvenli olması amacıyla yapıların zirve katına iş makinesi çıkarıyor.

Firma sahibi Muharrem Karadeniz, AA muhabirine, depreme dayanıksız olması ya da başka türlü nedenlerle yıkımına karar verilen binalarla uğraştıklarını söyledi.

Çalışmalarında, Avrupa ülkelerinde kullanılan bir sistemi Çanakkale'de uygulamaya başladıklarını belirten Karadeniz, başta vatandaşlarca yadırgansa da en güvenli yöntemin iş makinesini binanın zirvesine çıkarmak olduğunu anlattı.

Yıkımına karar verilen binanın en üst katı olarak bilinen zirvesine yaklaşık 4 ton ağırlığındaki kepçeyi vinç yardımıyla çıkardıklarını dile getiren Karadeniz, "Bu işlemi yaparken herkes şaşkınlık ve korkuyla bakıyor. Kepçemizi zirve kata çıkardıktan sonra operatörlerimiz daha önce planlanan yıkım çalışmalarına başlıyor. Yıkım planlı, ekiplerimiz de bu konuda deneyimli olduğu için aslında korkulacak bir durum söz konusu değil. Bilinenin aksine en sağlıklı yıkım sistemi bu" diye konuştu.

Karadeniz, bu yöntemi Türkiye'de ilk uygulayan firmalardan biri olduklarını ifade etti.

Eski binaları yıkıp akla gelebilecek her türlü ekonomik değeri olan mal ve malzemeyi bu sayede değerlendirdiklerini bildiren Karadeniz, şunları kaydetti:

"Büyük iş makinelerinin ulaşamayacağı yerlere küçük iş makinelerini çıkararak yıkım yapıyoruz. Bu uygulama yurt dışında oldukça yaygın. Artık yeni yeni ülkemizde uygulanmaya başlandı. Amacımız tamamen riski azaltmak. Küçük makinenin bir üst kata çıkarılması çok fazla maliyetler doğuruyor ama riski minimuma indiriyoruz. Küçük makineleri, tabyaların ölçümü, tabyalardaki dayanıklılık, binadaki demir ve beton oranlarına göre yukarıya alıyoruz."

Firmaya bağlı ekiplerin öğretmenevi binasının yıkım çalışmalarını izleyen vatandaşlardan Bülent Erdoğan da önce kepçenin binanın üst katına çıkacağını öğrendiklerinde çok korktuklarını ancak yetkililerden sağlıklı bir yöntem olduğunu öğrendiklerinde rahatladıklarını belirtti.

İbrahim Köseoğlu ise şaşkınlıkla izlediği yıkım işlemini cep telefonuyla kaydettiğini, bunu arkadaşlarına göstereceğini dile getirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.