Çanakkale

Asırlık çorap örme makinesi alıcısını bekliyor

11:13 09 Şubat 2016
Asırlık çorap örme makinesi alıcısını bekliyor

Çanakkale'de yaşayan Muharrem Ballı'nın dededen kalma 100 yıllık çorap örme makinesi, "bit pazarı"nda yeni sahibini bekliyor.

Kentte ikinci el ürünlerin satıldığı pazarda yaklaşık bir aydır sergilenen ve adeta teknolojiye meydan okuyan asırlık makine, antika tutkunlarından ilgi görüyor.

Aslen Amasyalı olan ve kızının eğitimi için 10 yıl önce Çanakkale'ye yerleşen Ballı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asırlık makinenin dedesinden babasına, babasından ise kendine kaldığını söyledi.

Bu makine sayesinde yıllarca geçimini sağladığını belirten Ballı, "Teknolojinin gelişmesiyle elle kullanılan çorap örme makinelerinin yerini teknolojik makineler aldı" dedi.

Ballı, İngiliz üretimi bu makinenin kendileri için büyük manevi değeri bulunduğunu vurguladı.

Çorap örme mesleğini babasına annesinin öğrettiğini dile getiren Ballı, şöyle konuştu:

"Eskiden kooperatif kurarlarmış. Kadınlar kendi aralarında dokurmuş. Annem de bu kooperatifler sayesinde öğrenmiş. O zaman böyle 1-2 değil, 5-6 makine varmış. Çoluk çocuk gelir dokurlarmış. Biz bununla büyüdük. Babam çorapları dokurdu, ben de onunla pazarlarda satardım. Bir haftada dokuduğunu bir günde satar gelirdi. Şimdi dokunup satılsa yine para eder ama dokuyan yok. Bu makinelerle dağın başında bile çorap örülebilir. Eskiden ipimiz böyle bobinlerde değil, kelep halindeydi. Çıkrıkla onları sarar, öyle dokurduk."

Ballı, bunun gibi eski makinelerle pamuktan örülen çorapların mantar oluşumunu önlediğini, romatizması bulunanlara giydiklerinde rahatlık hissi verdiğini anlattı.

Söz konusu makine ile günde 70-80 çift çorap örülebildiği bilgisini veren Ballı, "Bundan çok aile ekmek yedi. Hem satan para kazanıyordu hem dokuyan hem de ipi çıkrıkla saran. Yani bu makine çok aileye bakmıştır" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.