Çanakkale

Gelibolu Yarımadası'nda yer gök kırmızı beyaz olacak

11:25 17 Mart 2016
Gelibolu Yarımadası'nda yer gök kırmızı beyaz olacak

İSMAİL ERSAN - Gelibolu Yarımadası, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla yarın yapılacak törenler için Türk bayraklarıyla donatıldı.

Bölgeye asılan bayrakların yanı sıra törenlere katılacak kişilere dağıtılacak 11 bin Türk bayrağı ile yarımadada adeta yer gök kırmızı beyaz olacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarımada içindeki her yerleşim biriminin çok önemli olduğunu söyledi.

Tarihi alandaki köylerin "gazi köyler" olarak anıldığını belirten Gürkan, şöyle devam etti:

"Gelibolu Yarımadası tarihi alanında 8 gazi köyü var. Her birinin bu alana kattığı değer ayrı ayrı. Bu köylerin bayraklarla donatılması anlamında biz de bir görev aldık. Başkanlık olarak bu köylerde bin 500 bayrağın asılmasıyla ilgili çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Sadece bu kadar değil, aslında diğer taraftan şehitliklerimizde de bayraklarımızı yerleştiriyoruz. Aynı şekilde bin 500 civarında da tüm bölgedeki şehitliklerimize bunların asılmasıyla ilgili işlemler yürüyor."

Gürkan, Gelibolu Yarımadası'nın, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla yarın törenlere ev sahipliği yapacağını hatırlattı.

Bölgenin bu dönemde ziyaretçi akınına uğradığını vurgulayan Gürkan, 18 Mart’ta 11 bin bayrağın stadyum ve Şehitler Abidesi'ndeki törenler için gelecek kişilere dağıtılacağını aktardı. Böylece bölgenin al beyaz renklere bürüneceğini dile getiren Gürkan, "20 bine yakın bir bayrak sayısına ulaşılacak. Bu bayraklar arasında köydeki sokaktaki çocuğun eline vereceğimiz bayrak da var, köylünün evine asacağı bayrak da var. Bu 20 bin bayrakla 18 Mart gününde her yer bayraklarla donatılacak" ifadelerini kullandı.

Mehmet Gürkan, sadece köylerde değil, yarımadadaki bütün bayrak direklerini yeniledikleri bilgisini verdi.

Şehitler Abidesi'ndeki bayrağın 216 metrekare olduğuna değinen Gürkan, "Neredeyse iki ev büyüklüğündedir. Dolayısıyla böyle devasa bir bayrağın orada dalgalanması bizim için çok önemli bir görevdir. İnşallah 18 Mart'ta herhangi şiddetli bir rüzgar olmadığı takdirde ki öyle anlarda bayrakta yıpranma olabiliyor, onun hemen yerine yenisini çekmek üzere de tedbirlerimiz hazır alınmış vaziyette" diye konuştu.

- Abide çevresindeki çiçeklendirme çalışmaları

Gürkan, şehitlik ve anıtlarda peyzaj düzenlenmesinin gerekli olduğunu, abideden başlamak üzere tüm şehitliklerde çiçeklendirme, peyzaj çalışması yaptıklarını anlatarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Abide anıtının hemen önündeki yeşil alanda geçen sene peyzaj ve çiçeklendirme gerçekleştirdik. O çevre düzenlenmesiyle bu sene çiçeklendirmesi yenilendi. 20 bine yakın çiçek tedarik ettik. Sümbül, lale, Arap sümbülü. Bu bitkiler, hepsi geçen seneden soğanları muhafaza edilerek bu sene tekrar alandaki yerini buldu. Şu anda abidenin çevresinde tüm peyzaj düzenlememiz tamamlanmış vaziyette. Alanın layık olduğu şekliyle hem ziyaretçileri hem de buradaki yerli halka yönelik olarak tüm görselliği en iyi şekilde sağlamak üzere elimizden geleni yapıyoruz. Bu sadece 18 Mart için değil. Bu bizim temel görevlerimizden biri. Bunu her dönemde yapıyoruz."

- Köy muhtarlarından teşekkür

Kocadere köyü muhtarı Günay Yaşın, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının bayrak dağıtma hizmetinin önemli olduğunu ifade etti.

Yaşın, Alan Başkanlığının desteğiyle köyü bayraklarla donatacaklarını ifade ederek, "Bu bayrakları getirdikleri için Alan Başkanlığına teşekkür ederiz. Köyün 20 noktasına bu bayrakları asacağız. Köyümüze gelenler bayrağı gördüğü zaman zaten yarımadanın daha ayrıcalıklı bir yer olduğunu, bayrakların vermiş olduğu havadan anlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Büyükanafartak köyü muhtarı Hasan Alyıldız da dağıtılan bayrakları köyün 40 noktasına asacaklarını dile getirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.