Çanakkale

Alçıtepelilerin örgü bebeklerine yabancı ilgisi

11:20 21 Nisan 2016
Alçıtepelilerin örgü bebeklerine yabancı ilgisi

VEDAT YÜCEBAŞ - Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Alçıtepe köyünde kadınların şiş ve tığla yaptığı ve içini elyafla doldurduğu örgü bebekler, turistlerin ilgi odağı oldu.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı nedeniyle kente gelen ve 24-25 Nisan törenleri öncesinde Gelibolu Yarımadası'ndaki Alçıtepe köyünü ziyaret eden İngiliz, Fransız, Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar, özellikle kadınların el emeklerinin ürünü olan örgü bebeklerden satın alıyor. Örgü bebekler, 5-20 liradan alıcı buluyor.

- "Kışın örüp yazın satıyoruz"

Köylülerden Zülfiye Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eskiden bebek hırkası ve şal gibi ürünler örüp sattıklarını, ilginin azalması üzerine köylülerle bir araya gelerek yeni bir arayışa girdiklerini söyledi.

Örgü bebek yapma fikrinin ortaya çıktığını anlatan Demirel, yerli ve yabancı turistler tarafından beğenilen bu ürünlerin kendileri için bir kazanç kapısı olduğunu dile getirdi.

Ortak bir çalışma alanları bulunmadığını, her kadının örgü işini kendi başına evinde yaptığını ifade eden Demirel, örme bebek yapım işinin zor olduğunu vurguladı. Demirel, şunları kaydetti:

"Oturursan bir günde ancak bir bebek yapabilirsin ama mümkün değil oturamazsın. Mutlaka başka bir iş çıkıyor. Biz de kışın örüp yazın satıyoruz. Örgü bebeklerimize yerli ve yabancı turistler büyük ilgi gösteriyor. Özellikle yabancı turistlerin çok hoşuna gidiyor. Bebeklerin içlerini de elyafla dolduruyoruz. Kirlendiğinde makinede yıkanabiliyor. Elyaf sayesinde bozulma da olmuyor."

Demirel, örgü bebeklerin yanı sıra zeytin, zeytinyağı, susam ve sabun gibi ürünler de sattıklarını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.