Çanakkale

Bozcaada'da geleneksel "Ayazma Panayırı" yapıldı

11:26 26 Temmuz 2017
Bozcaada'da geleneksel "Ayazma Panayırı" yapıldı

Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde, Ayazma Manastırı'nda bir araya gelen Rumlar, Aya Paraskevi Günü dolayısıyla dini tören düzenledi.

Halk arasında ''Ayazma Panayırı'' olarak bilinen etkinlik dolayısıyla, Yunanistan, ABD, Avustralya, İtalya, Fransa, Kanada ve Gökçeada'dan gelen Rum Ortodoks Cemaati üyeleri, Ayazma mevkisinde buluştu. Her yıl 26 Temmuz'da Ayazma Manastırı'nda toplanan Rumlar, bu yıl da kutsal Aya Paraskevi Günü dolayısıyla ayin gerçekleştirdi.

Tarihi manastırda, Aya Paraskevi Günü dolayısıyla yapılan geleneksel etkinliği Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti. Törende, Gökçeada ve Bozcaada Metropoliti Yorgi Kirilios Druganis de hazır bulundu.

Törene, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Terens Spenser Nikolaos Quick, Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosu Evangelos Sekeris ile çok sayıda kişi katıldı.

- Ayazma Panayırı

Efsaneye göre, genç ve güzel bir kız olan Paraskevi, şimdi Göztepe diye bilinen yüksek tepedeki Ayyalus Manastırı'ndan yakışıklı bir delikanlıya aşık olmuş. Paraskevi'nin babası durumu fark edince kızını Ayazma'da sıkı bir göz hapsine almış. Aşk ateşiyle yanan kız kimi zaman Göztepe'ye doğru bakar, derin derin iç geçirip rüzgarla sevgilisine mesaj göndermek istermiş.

Ayyalus'taki genç de onun için yanıp tutuşurmuş. Onlar kavuşamamış ancak Paraskevi aşk acısıyla ölünce onun büyük aşkının anısına dua edeceklere dilek pınarı yapılmış.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.