Çanakkale

19 Eylül Gaziler Günü

14:24 19 Eylül 2017
19 Eylül Gaziler Günü

Çanakkale'de 19 Eylül Gaziler Günü kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, Atatürk Anıtı'na Çanakkale Valiliği, Çanakkale Boğaz Komutanlığı, Çanakkale Belediyesi ve Çanakkale Muharip Gaziler Derneği'nin çelenkleri sunuldu.

Çanakkale Muharip Gaziler Derneği Başkanı Necdet Erdinç, tüm gazilerin gününü kutladı.

Gazilerin Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşayan temsilcileri olduğunu belirten Erdinç, "Sizler, şehitlerimizle Cumhuriyet'in teminatı ve temel taşlarısınız. Bugün, Türk ordusu karşısında her defasında hüsrana uğrayan dünün emperyalist güçleri, iç ve dış terör örgütlerini kullanarak emellerini tekrar gerçekleştirmek gayreti içindedir. Terör örgütü mensubu hainler, bu güçlerle aynı amaca hizmet etmektedir." diye konuştu.

Tören, öğrencilerin şiir okuması ve Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ile protokol üyelerinin gazilerle hatıra fotoğrafı çektirmesinin ardından sona erdi.

- Lapseki

Lapseki'de de Şehit Hüseyin Çetin İmam Hatip Ortaokulu'ndaki Atatürk Anıtı'na Kaymakam Tahir Şahin, Belediye Başkan Vekili Sevda Kılıç ve Garnizon Komutanı Yarbay Türker Altıngöz tarafından çelenk konuldu.

Törende, Deniz Piyade Üs Çavuş Mehmet Utlu, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Şiirlerin okunmasının ardından törene katılan gazilerle hatıra fotoğrafı çekildi.

Gazilere Lapseki Belediyesi tarafından Türk bayrağı hediye edildi.

- Eceabat

Eceabat'ta 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören, Kaymakam Turan Yılmaz, Belediye Başkanı Adem Ejder ve gazilerin Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı.

İlçe Emniyet Amirliği'nden Meryem Kestek, törende yaptığı konuşmada, Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasına müteakip Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 19 Eylül 1921'de "mareşallik" ve "gazilik" unvanı verildiğini söyledi.

Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış Türk milletinin işgal ve esarete alışık olmadığını belirten Kestek, "Bu millet, ecdadını örnek alarak Anadolu'da, Kore'de ve Kıbrıs'ta canlarını hiçe sayarak vatan, millet, bayrak aşkıyla tarihinde bir çok savaşa girerek, yüzünün akıyla çıkmıştır. Türk milletinin her ferdi, şehit ve gazilerin yazdığı bu destanları övünerek anlatmaktadır." dedi.

- Biga

Biga'da da 19 Eylül Gaziler Günü kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene, Kaymakam Mustafa Can, Belediye Başkanı İsmail Işık, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Ahmet Gelgöz, daire amirleri, gaziler ve öğrenciler katıldı.

Jandarma Asteğmen Esat Kılıç, törende yaptığı konuşmada, Türk milletinin asil ve büyük bir millet olduğunu ifade etti.

Düşmanlara karşı üç kıtada kılıç sallayan, zaferden zafere atlayan Türk milletinin savaşlardan yüzünün akıyla çıktığını anlatan Kılıç, "Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara minnet, şükran duygularımızı ifade etmek, milletimizin en büyük görevidir." değerlendirmesinde bulundu.

Şiirlerin okunmasıyla son bulan törenin ardından Dr. Tevfik Başarı Camisi'nde mevlit okundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.